ГоловнаПолітика

Дуда закликав Україну внести поправки в законодавство заради "історичної правди"

Польща не забула закон про статус УПА.

Дуда закликав Україну внести поправки в законодавство заради "історичної правди"
Фото: EPA

Президент Польщі Анджей Дуда в день 73-ї річниці Волинської трагедії закликав Верховну Раду внести зміни "в прийняті певний час тому законодавчі ініціативи в Україні, тому що це важливо з погляду встановлення історичної правди".

Про це пише "Радіо Польща".

Дуда не розвинув свою думку, але, швидше за все, йдеться про закон про статус УПА й інших борців за незалежність у 20 столітті, який ухвалили 2015 року. Тодішній президент Польщі Броніслав Коморовський говорив, що ухвалення Верховною Радою закону про визнання воїнів УПА борцями за незалежність України ускладнює польсько-український історичний діалог. Президент Петро Порошенко після цього заявив, що збирається внести в Раду поправки до цього закону.

"Нам потрібна історична правда, бо тільки на ній можна будувати добрі взаємовідносини... Якщо ми так діятимемо, то є шанс, що цю правду можна буде показати, а з часом, маю надію, цю правду також сприймуть", - сказав Дуда.

При цьому він підкреслив, що сприймає як жест миру рішення президента України Петра Порошенка покласти квіти до пам'ятника жертвам Волинської трагедії.

"Я думаю, що цей жест повинні оцінити всі. Навіть ті, у кого в серці велика печаль у зв'язку із цим трагічним і складним історичним питанням. Сподіваюся, що цей жест оцінять і ми зможемо на основі цього будувати наші взаємини", - сказав він.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила законопроект про правовий статус і вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у 20 столітті, який визнає її учасниками армію УНР, армію ЗУНР, Карпатську Січ, УВО, ОУН, УПА, Українську головну визвольну раду, Українську Гельсінкську групу й інші схожі організації.

Держава визнала, що боротьба за незалежність України у 20 столітті велася з листопада 1917 року по 24 серпня 1991 року.

Закон передбачає відповідальність для громадян України й іноземців, які публічно зневажають учасників боротьби за незалежність України у 20 столітті. Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у 20 столітті визнається наругою над пам'яттю борців за незалежність України у 20 столітті, приниженням гідності українського народу і є протиправним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram