ГоловнаСвіт

​Росія блокує у Радбезі ООН вирішення усіх світових конфліктів, - посол України

В ООН повернулася атмосфера "холодної війни"

​Росія блокує у Радбезі ООН вирішення усіх світових конфліктів, - посол України
Фото: EPA/UPG

Рада Безпеки ООН збільшила кількість засідань, однак ця кількість не переросла в якість - через неконструктивну позицію Росії вирішення жодного світового конфлікту неможливе.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України при ООН Володимир Єльченко, яке буде опубліковано сьогодні.

"Перше, що кидається в очі, - це змінилася сама Рада Безпеки. Вона стала практично постійно робочим органом - тобто щодня по два-три засідання, безліч нових питань. Але ця кількість, на жаль, не приводить до якості. На жаль, я відчуваю повернення навіть не в дев'яності, а десь у кінець 70-80-х років, коли я тільки починав кар'єру: пік «холодної війни», початок розвалу Радянського Союзу, криза. І ось сьогодні це наочно видно під час розгляду будь-якого питання, коли країни радикально діляться на «за» і «проти»", - сказав Єльченко.

За його словами, попередні 20-30 років "цього не було, бо світ все ж відійшов від біполярної моделі і вже не було такої запеклої боротьби навколо якихось ідеологічних питань".

"На жаль, зараз це все поступово повертається - тобто з будь-якого питання делегація Російської Федерації або на Генеральній Асамблеї, або на Раді Безпеки, або на засіданні будь-якого органу ООН завжди має свою позицію, яка абсолютно відрізняється від всіх інших. Тобто вони поводяться так, ніби весь світ об'єднався проти Російської Федерації", - зазначив дипломат.

При цьому він підкреслив, що така поведінка Росії стосується далеко не тільки українського питання, а й будь-якого іншого.

"Звичайно, така позиція призводить до конфронтації. Те, від чого ми так довго і складно відходили, зараз знову повернулося. Тому Рада Безпеки сьогодні може ухвалити рішення ні щодо сирійського питання, ні щодо єменського, ні щодо врегулювання деяких конфліктів в Африці, в Палестині і так далі. Звичайно, ще в більшій мірі це відчувається коли починаємо говорити про російсько-український конфлікт", - розповів посол України при ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram