ГоловнаСвіт

В Австрії почали вивчати підсумки президентських виборів

Свідки відзначили відсутність ознак фальсифікації.

В Австрії почали вивчати підсумки президентських виборів
Александр Ван дер Беллен
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Австрії в понеділок, 20 червня, почав перевірку у зв'язку зі скаргою правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС) з приводу підсумків президентських виборів. Протягом чотирьох днів судді заслухають свідчення загалом 90 свідків із районних виборчих органів.

Про це інформує Німецька хвиля.

Згідно з повідомленням, на початку судового процесу свідки підтвердили основні звинувачення АПС, повідомляє інформагентство dpa. До них належать, зокрема, завчасне розкриття конвертів із заповненими бюлетенями, а також те, що підрахунок голосів виборців, які надіслали бюлетені поштою, здійснювали особи, які не входили до виборчої комісії.

Водночас свідки відзначили відсутність ознак фальсифікації результатів виборів.

Суд має оголосити рішення до 8 липня, коли заступить на посаду президент Австрії, екс-лідер Партії зелених Александер Ван дер Беллен, який переміг на виборах. Однак якщо суд визнає результати виборів повністю або частково недійсними, обов'язки президента тимчасово виконуватиме колегія в складі першого, другого і третього голів Національної ради (нижня палата парламенту), серед яких Норберт Гофер, колишній опонент Ван дер Беллена на виборах.

Нагадаємо, в травні кандидат від FPOE Норберт Гофер програв Александеру Ван дер Беллену - незалежному кандидату, який виступав за підтримки Партії зелених.

Ван дер Беллен випередив Гофера лише на 0,6%. Вирішальними стали голоси, подані на виборах поштою. До того, як їх підрахували, Гофер лідирував із перевагою майже в 4%.

Австрійська партія свободи вимагає перерахувати ці голоси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram