ГоловнаСвіт

Крим покинуло близько 100 тис. жителів, - The Telegraph

Число біженців різко зросло за останні два місяці у зв'язку з посиленням репресій.

Крим покинуло близько 100 тис. жителів, - The Telegraph
Фото: Макс Требухов

Згідно з новими даними «Крим-SOS», внаслідок Криму Росією територію півострова покинули 100 тисяч осіб - удвічі більше, ніж передбачалося раніше.

Про це пише Девід Блер для британської The Telegraph. Видання повідомляє. що офіційно в Україні зареєстровано приблизно 21 тисячу вихідців із Криму як «внутрішньо переміщених осіб», однак відомо, що значно більше людей не пройшли процедуру реєстрації, подає статтю Inosmi.

За даними женевської організації Internal Displacement Monitoring Centre, загальне число людей, які вимушено покинули Крим, становить 50-60 тисяч осіб.

Але Таміла Ташева, співзасновник і координатор української благодійної організації «Крим-SOS», вважає, що насправді ця цифра становить 100 тисяч. «Тепер, коли репресії посилюються, все більше людей покидають Крим, - сказала вона. - Наші офіси завалені зверненнями з проханнями допомогти людям і їхнім дітям».

Ці нові дані ґрунтуються на інформації, оприлюдненій українською владою. Із січня 2015 року по квітень 2016 року 73,1 тисячі людей покинули територію Криму і переїхали в прилеглі райони України, як повідомляє служба охорони державного кордону.

У ці часові рамки не потрапили перші дев'ять місяців російської окупації Криму та період після квітня 2016 року. Тому пані Ташева вважає, що реальне число біженців становить приблизно 100 тисяч осіб.

У листопаді 2015 року в київський офіс організації «Крим-SOS» надійшло лише 14 запитів на надання допомоги біженцям. У грудні 2015 року таких запитів не надходило взагалі. Але у квітні 2016 року в цю благодійну організацію по допомогу звернулися 183 людини. У травні надійшли 97 нових запитів. «У Криму запанувала атмосфера страху - саме тому люди змушені виїжджати звідти», - пояснила Ташева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram