ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

У Лівії урядові війська відбили в бойовиків ІДІЛ місто Сирт

У центрі міста досі йдуть бої.

Військові, що підкоряються Уряду національної єдності Лівії, оголосили про взяття під контроль важливого міста і порту країни Сирт, який до цього перебував у руках бойовиків ІДІЛ.

Як повідомляє euronews із посиланням на місцеві ЗМІ, в боях за визволення Сирта загинули 11 бійців і 35 отримали поранення.

Наступ на позиції ісламістів почався на початку тижня, коли до Сирта почали стягуватися військові підрозділи з Місрати. До ранку суботи під контролем урядових сил були райони на південно-східній околиці міста, морський порт, військові табір в Абу-Хаді й авіабаза на південь від Сирта, а також електростанція. До операції зі звільнення міста-порту приєдналися і бойові катери центрального регіону, що відрізало джихадистам шлях відступу морем.

Водночас, за даними командування лівійськими проурядовими силами, в центрі міста досі йдуть бої. Але військові переконані, що повністю Сирт буде звільнено вже впродовж найближчих днів.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" захопило значну частину території Іраку і Сирії і проголосила там халіфат. З серпня 2014 року альянс із 65 країн на чолі з США проводить бомбардування позицій терористів в Іраку. Місяцем пізніше почалися атаки коаліції на ісламістів у Сирії. Внаслідок військової кампанії світової спільноти проти бойовиків багато з них вважали за краще перебратися до Лівії та інших країн Північної Африки.

Нагадаємо, що після повалення лівійського лідера Муаммара Каддафі в 2011 році і громадянської війни в країні і до недавнього часу діяли два уряди: демократично обраний і визнаний світовою спільнотою в Тобруку, а також ісламістський - у Тріполі. При цьому в конфлікті також брали участь озброєні бойовики. В лютому в Лівії було оголошено новий склад Уряду національної єдності.

17 грудня за посередництвом ООН сторони підписали угоду про створення Уряду національної єдності.

Нагадаємо, наприкінці травня лівійські воєнізовані формування відбили два міста в бойовиків ІДІЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram