ГоловнаСвіт

Обама розширив повноваження Пентагону в Афганістані

Американські війська зможуть надавати афганцям посилену підтримку в боротьбі з талібами

Обама розширив повноваження Пентагону в Афганістані
Архив

Президент США Барак Обама розширив повноваження американських військ у підтримці афганських сил, що борються з бойовиками ісламістського руху "Талібан".

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на високопоставленого представника Пентагону.

Таким чином, зазначає агентство, той, хто от-от залишить пост президента, знову змінив роль США в затяжному конфлікті більш ніж через рік після виведення основних сил міжнародної коаліції. Захід вжито напередодні іншого кроку: Обамі доведеться визначитися, чи скорочувати американський контингент в Афганістані з майже 9,8 тис. військових до 5,5 тис. до початку 2017 року.

Співрозмовник агентства, який говорив на умовах анонімності, сказав, що розширення повноважень Пентагону дозволить розширити використання американських ВПС, особливо вогневу підтримку з повітря. Однак чиновник попередив, що "це не контракт на удари по талібах".

В рамках нового курсу командувач силами США в Афганістані генерал Джон Ніколсон вирішуватиме, чи можуть американські військові супроводжувати афганських колег на полі бою. Раніше це було можливо лише в операціях афганських спецпризначенців, пояснив чиновник.

Розширені повноваження будуть застосовуватися "у тих окремих випадках, коли це посилить стратегічний вплив на полі бою", додав він, тому не варто чекати, що американські військові супроводжуватимуть афганців на щоденній основі. Нові правила дозволять американським силам супроводжувати афганців на ключових етапах наступу.

"Сили США зможуть більш активно підтримувати афганські звичайні збройні сили", - сказав чиновник.

Експерти зазначають, що поки що незрозуміло, коли Афганістан зможе сам протистояти талібам. Цьому перешкоджають, крім усього іншого, економічні проблеми і нестійка політична система країни.

Генеральний інспектор з відновлення Афганістану Джон Сопко сказав Рейтер, що за останні 10 років США витратили мільярди доларів на відновлення країни, але заколот набирає сили і загрожує підірвати досягнуте.

Нагадаємо, у 1996-2001 рр. ісламістський рух "Талібан" правив Афганістаном. За роки існування так званого Ісламського емірату Афганістан "Талібан" узяв під свій контроль близько 90% території країни і витіснив опозиційний "Північний альянс" у прикордонну провінцію Бадахшан. У період правління ісламістів в країні діяли норми шаріату, однак після початку американської військової операції в Афганістані талібів відсторонили від влади. В останні місяці таліби здійснили десятки терактів по всьому Афганістану. Експерти пов'язують останні теракти в Афганістані з тим, що в грудні 2014 року бойова місія НАТО і США в Афганістані офіційно завершилася, на території країни залишилися лише близько 12 тис. іноземних військових. Основне навантаження в боротьбі з ісламістами лягло на місцеву армію і поліцію. За різними даними, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, а число активних бойовиків організації оцінюється у 27 тис. осіб.

Нагадаємо, наприкінці травня президент Афганістану закликав талібів скласти зброю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram