ГоловнаСвіт

Сенат Франції прийняв резолюцію про пом'якшення санкцій проти РФ - після виконання Мінських угод (ОНОВЛЕНО)

Всі наявні обмеження щодо РФ пропонується залишити до виконання Мінських угод.

Сенат Франції прийняв резолюцію про пом'якшення санкцій проти РФ - після виконання Мінських угод (ОНОВЛЕНО)
Фото: www.lexpress.fr

Верхня палата парламенту Франції прийняла з поправками резолюцію, що містить звернення до уряду щодо пом'якшення режиму санкцій Європейського Союзу проти Російської Федерації. При цьому обмеження пропонується залишити до виконання Мінських угод, повідомляє Укрінформ.

"За" відповідне рішення проголосували 302 сенатори, "проти" - 16.

Як зазначається, резолюція Сенату, на відміну від резолюції Національних Зборів (нижня палата парламенту Франції), в якій пропонувалося поступове зняття санкцій, має більш виважений зміст.

Одним з головних її положень є вимога до Сенату, який повинен підтвердити свою "незмінну прихильність територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України та засудити анексію Криму Росією".

Загалом, крім власне самого тексту, на розгляд Сенату внесено 28 поправок.

Незважаючи на результати голосування, резолюція не має зобов'язуючого характеру і не матиме впливу на рішення президента і уряду Франції щодо продовження санкцій проти Росії.

Нагадаємо, в США бачать ефект від санкцій проти Россії і мають намір продовжити тиск.

Українці проти.

Одночасно з обговореннями в Сенаті під його стінами проходила акція української громади, яка виступала проти наміру парламентаріїв прийняти антиукраїнську резолюцію і проти скасування санкцій ЄС щодо Росії.

Фото: Рон Высочанский

На майданчику перед Сенатом зібралося близько 30 осіб з українськими та французькими прапорами і плакатами із закликами не скасовувати санкції проти Росії.

Фото: Рон Высочанксий

На початку акції протесту до українців підійшов ліванський бізнесмен французького походження Омар Арфуш, відомий своєю прихильністю до Опозиційного блоку (ОБ) і до автора антиукраїнської резолюції, яку прийняли Національні збори Франції, депутату Тьєррі Маріані. Арфуш зняв акцію на смартфон і намагався поговорити з активістами, називаючи їх «земляками», після чого попрямував у Сенат.

Фото: Рон Высочанкский

Перші оцінки

Відразу після голосування за резолюцію про своє ставлення висловив сенатор Малюре, який, за словами посла України у Франції, назвав рішення французького парламенту "білим прапором, який Путін чекав два роки".

Своєю чергою українська журналістка Алла Лазарєва, яка проживає в Парижі, не вважає прийняття резолюції несподіванкою, але бачить у цьому поганий сигнал - тим більше, що правляча "Соцпартія боягузливо уникала участі в голосуванні" вже вдруге.

"Складається враження, що уряд зацікавлений саме в таких голосуваннях у парламенті, але сам, з дипломатичних причин, підступно умиває руки", - написала вона на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Ганьба тобі, Франціє! Коли ж ти навчилася ігнорувати жертву агресії і підтримувати нападника?", - констатує журналіст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram