ГоловнаСвіт

В Іспанії виявили вірус Зіка у вагітної

З настанням весни збільшується небезпека поширення небезпечного вірусу в Європі

В Іспанії виявили вірус Зіка у вагітної
Фото: EPA/UPG

В Іспанії у вагітної жінки виявлено вірус Зіка. Це один із перших випадків виявлення вірусу в Європі і вперше - у жінки, яка чекає на дитину.

Про це інформує ВВС.

Як заявили в міністерстві охорони здоров'я Іспанії, жінка, ім'я якої не називають, нещодавно повернулася з Колумбії, де, швидше за все, і заразилася вірусом.

За інформацією міністерства, на сьогодні в Іспанії підтверджено ще 6 випадків захворювання.

Зараження вагітної жінки вірусом Зіка здебільшого призводить до народження дітей з мікроцефалією. Немовлята народжуються з аномально маленькою головою і порушеннями розвитку мозку.

Напередодні Всесвітня організація охорони здоров'я попередила про збільшення з настанням весни небезпеки поширення вірусу Зіка в Європі.

"Заражені вірусом Зіка люди в'їжджали в Європу й раніше, але поширення хвороби вдавалося зупинити, оскільки комарі поки не активні. З настанням весни і приходом літа ризик поширення вірусу зросте", - йдеться у випущеному у вівторок зверненні голови європейського підрозділу ВООЗ.

Нагадаємо, на надзвичайному засіданні Всесвітньої організації охорони здоров'я 1 лютого прийнято рішення оголосити вірус Зіка загрозою, яка має міжнародний масштаб.

Вірус Зіка - це вірус, який переносять комарі. Вперше його було виявлено у макак резус в Уганді в 1947 році в рамках роботи мережі моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. Потім, в 1952 році, вірус було виявлено в людей в Уганді і Танзанії.

Симптоми захворювання схожі на симптоми інших арбовірусних інфекцій, як-от лихоманка денге: підвищена температура, шкірний висип, кон'юнктивіт, біль у м'язах і суглобах, нездужання і головний біль. Симптоми зазвичай слабко виражені і зберігаються впродовж 2-7 днів.

Наразі найефективнішим захистом від вірусу Зіка вважається тільки запобігання укусам комарів: для цього рекомендують використовувати репеленти; носити одяг (переважно світлий), що максимально закриває тіло; використовувати москітні сітки; знищувати можливі місця розмноження комарів.

Напередодні одна з найбільших компаній в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні індійська Bharat Biotech International Limited, що виробляє вакцини, заявила про ймовірне створення вакцини проти вірусу Зіка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram