ГоловнаСвіт

США дадуть Ізраїлю $120 млн на руйнування тунелів під сектором Газа

Влада США планує використовувати систему, що дозволяє руйнувати тунелі, на кордоні з Мексикою.

США дадуть Ізраїлю $120 млн на руйнування тунелів під сектором Газа
Архив
Фото: Nan Wu / blogs.wsj.com

США нададуть Ізраїлю $120 млн на нову систему, що дозволяє виявляти і руйнувати тунелі на кордоні з сектором Газа.

Про це пише The Financial Times.

Суму, що виділять, Тель-Авів буде отримувати впродовж трьох років. За інформацією видання, ізраїльтяни називають нову систему підземним аналогом протиракетної оборони "Залізний купол". Вона була призначена для перехоплення ракет малої і середньої дальності.

У створенні нової підземної системи захисту прийматимуть ізраїльські компанії Elbit Systems і Rafael Advanced Defence Systems, які займалися розробкою "Залізного купола".

За даними FT, США хочуть згодом використовувати подібну технологію для пошуку тунелів, які риють через кордон із Мексикою злочинні угруповання для контрабанди наркотиків і нелегальних мігрантів.

За роки свого перебування при владі в секторі Газа ХАМАС створив лабіринт підземних ходів, який розкинувся під територіями Палестини, Єгипту та Ізраїлю. Якщо раніше тунелями контрабандистів постачали продукти і господарські товари, то потім по них у сектор Газа почали переправляти зброю. Ходи до Ізраїлю ісламісти також використовують для організації диверсій. У 2014 році головним завданням ізраїльської операції "Непорушна скеля" в секторі Газа ЦАХАЛ назвав знищення підземної Гази, що йде в глибину більш ніж на 30 метрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram