ГоловнаСвіт

Турецького доцента звинуватили в пропаганді тероризму через екзаменаційне питання про РПК

Звинувачення вимагає для викладача семи років позбавлення волі.

Турецького доцента звинуватили в пропаганді тероризму через екзаменаційне питання про РПК
Абдулла Оджалан
Фото: www.vestikavkaza.ru

Доцент факультету політології університету Анкари Рішать Бариш Унлу став обвинуваченим у справі про "терористичну пропаганду" через одне з питань на іспиті, яке стосувалося лідера забороненої в Туреччині Робітничої партії Курдистану (РПК) Абдулли Оджалана.

Про це пише Hurriyet.

За даними видання, на іспиті з курсу "Політичне життя та інститути Туреччини" Унлу запропонував студентам порівняти маніфест Оджалана 1978 року про "курдську революцію" з його ж текстом 2012 року про демократичні методи суспільного укладу. Викладач попросив знайти відмінності у ставленні лідера РПК до колоніалізму, ідей національної держави, революційного насильства і демократії.

Слідчі розцінили таке питання як спробу "легітимізувати" ідеї Оджалана і "сформувати його образ як політичного лідера". Дії Унлу в обвинувальному висновку названо "терористичною пропагандою і похвалою голові забороненої організації, що відбуває довічний термін".

Тепер обвинувачення вимагає для викладача семи років позбавлення волі. Перше засідання у справі відбудеться сьогодні.

Абдулла Оджалан був найбільшою фігурою в курдському збройному опорі, вимагаючи незалежності від Туреччини. Оджалан з 1999 року перебуває у в'язниці на острові Імрали, де відбуває довічний термін.

Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. РПК вимагає створення курдської автономії у складі Туреччини. Нагадаємо, в січні в Туреччині заарештували вчених, які закликали до мирного вирішення курдського питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram