ГоловнаСвіт

Росію звинуватили в застосуванні фосфорних бомб у Сирії

Застосування фосфорних боєприпасів заборонене міжнародними угодами

Кілька сирійських ЗМІ та журналістів повідомили, що російська авіація застосувала фосфорні бомби на північному заході Сирії, в провінції Ідліб.

Наприклад, кореспондент німецького журналу Bild Юліан Репке розмістив у своєму мікроблозі Twitter кілька фотографій і відеозаписів з місця подій, пише "Зеркало недели".

На відео- і фотоматеріалах зображено бомбардування, пожежі в населених пунктах і залишки російських боєприпасів, знайдені на місці подій. За інформацією джерел журналіста, бомби із запальними боєприпасами скинули з російського вертольота Мі-24 в селах Бенін і Харша в північно-західній провінції Ідліб. За наявними даними, ситуацію там контролюють загони помірної опозиції, які ведуть війну одночасно і з режимом Асада, і з терористами "Ісламської держави".

Фото: JulianRoepcke / twitter

Застосування фосфорних боєприпасів проти військових цілей, розташовані всередині або на околицях заселених ділянок, заборонене міжнародними угодами (Протокол III до Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію", 1980).

Нагадаємо, російська військова операція в Сирії триває з 30 вересня. За цей час бойові літаки здійснили понад 1500 вильотів. У Міноборони РФ кажуть, що операція ведеться з метою підтримки армії Башара Асада в боротьбі проти терористичних угруповань, зокрема проти "Ісламської держави". Тим часом представники помірної сирійської опозиції, правозахисники, а також країни Заходу неодноразово фіксували удари російської авіації, в результаті яких гинуть і мирні жителі.

Британська незалежна експертна група Bellingcat також викрила Росію у брехні про авіаудари в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram