ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія зажадала від Британії шанобливого ставлення

Саудівський посол заявив про загрозу комерційній взаємодії Лондона і Ер-Ріяда.

Саудівська Аравія зажадала від Британії шанобливого ставлення
Фото: wfhsmiddleeast.wikispaces.com

Посол Саудівської Аравії у Лондоні принц Мохаммад бін Наваф бін Абдулазіз пригрозив владі Великобританії погіршенням відносин, якщо офіційні особи не почнуть шанобливо висловлюватися про близькосхідне королівство.

Як повідомляє агентство Рейтер із посиланням на слова дипломата, причиною такої погрози послужила критика ситуації з правами людини в Саудівській Аравії.

"Протягом останніх кількох тижнів відбулася тривожна зміна тону, яким у Британії обговорюють Саудівську Аравію", - написав посол у своїй колонці в The Daily Telegraph. Він зазначив, що ця ситуація повинна стривожити тих, хто не хоче погіршення взаємовигідних стратегічних партнерських відносин.

За словами принца, Ер-Ріяд - один із найближчих союзників Лондона на Близькому Сході, безцінне джерело розвідінформації про діяльність терористів, а комерційні контракти забезпечують дохід 50 тис. британських сімей.

"Якщо масштабні торговельні зв'язки між двома країнами будуть підпорядковані якійсь політичній ідеології, комерційна взаємодія наразиться на ризик", - наголосив Мохаммад.

Прес-секретар британського прем'єра Девіда Кемерона зазначила, що не обговорювала статтю посла зі своїм начальником, але запевнила, що чиновники королівства продовжать порушувати питання дотримання прав людини в Саудівській Аравії.

Невдоволення офіційного Ер-Ріяда спричинили зокрема коментарі лідера британської опозиції Джеремі Корбіна. На вересневому з'їзді лейбористів він розкритикував Саудівську Аравію за рішення суду у справі Алі аль-Німра: підлітка засудили до розп'яття і обезголовлювання за участь в антиурядовій акції. На момент винесення цього рішення йому було 17 років. Корбін закликав прем'єра Девіда Кемерона домагатися помилування Німра і відмовитися від контракту на навчання тюремного персоналу близькосхідного королівства.

4 жовтня Кемерон послухався Корбіна, 13 жовтня контракт скасували - того дня стало відомо, що суд близькосхідного королівства засудив 76-річного британця Карла Ендрю до 350 ударів батогом за те, що поліція виявила в нього домашнє вино.

При цьому британський уряд заявив, що скасування контракту не пов'язане з вироком у справі Ендрю, однак, на думку багатьох аналітиків, цей інцидент усе ж вплинув на рішення Лондона. Сам Абдулазіз назвав вироки у справі аль-Німра і Ендрю "внутрішніми подіями" Саудівської Аравії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram