ГоловнаСвіт

Іран звинуватив Саудівську Аравію в "некомпетентності" через тисняву в Мецці

В Ірані оголошено триденну жалобу за загиблими в Мецці.

Іран звинуватив Саудівську Аравію в "некомпетентності" через тисняву в Мецці
Погибшие при давке в Мекке
Фото: EPA/UPG

Вища рада національної безпеки Ірану звинуватила Саудівську Аравію в "некомпетентності" при організації хаджу, що призвела до масової тисняви і загибелі понад 700 осіб в Мецці.

Про це повідомляє BBC з посиланням на офіційного представника ради Кейвана Хосраві.

Рада закликала владу Саудівської Аравії "взяти на себе відповідальність" за загибель паломників.

Громадян Ірану було найбільше серед загиблих в Мецці - 131 чоловік. В Ірані оголосили триденну жалобу за загиблими. Президент Ірану Хассан Рухані, який зараз прямує в США для виступу на Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку, у твіттері висловив співчуття сім'ям загиблих.

Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї заявив у четвер, що неадекватні щодо ситуації дії саудівської влади "призвели до катастрофи", і також закликав її взяти відповідальність на себе. Влада Ірану звинувачує Саудівську Аравію в дискримінації іранських паломників, які є шиїтами, пише The Guardian.

Голова парламентського комітету з національної безпеки Алаеддін Боружерді заявив, що влада Саудівської Аравії "не дає доступу в госпіталі та на територію події нашим лікарям", і закликав усі ісламські країни виступити із заявою протесту щодо дій влади Саудівської Аравії. У четвер МЗС Ірану викликало посла Саудівської Аравії для пояснень.

Раніше влада Саудівської Аравії заявила, що масової загибелі паломників під час обряду побиття Шайтана камінням можна було б уникнути, якби вони "дотримувалися інструкцій".

Трагедія сталася 24 вересня на мосту Джамарат поблизу Мекки. За останніми даними, 717 осіб загинуло, близько 800 отримали травми. Це друга за кількістю загиблих тиснява під час хаджу. У 1990 році в результаті трагедії в пішохідному тунелі "аль-Маайсім" загинули 1426 чоловік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram