ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії опозиційні настрої в деяких регіонах пояснили діяльністю НКО

У Громадській палаті РФ стверджують, що жителям Новосибірської області "неважливо, проти чого чи за що мітингувати"

У Росії опозиційні настрої в деяких регіонах пояснили діяльністю НКО
Фото: www.ansar.ru

Громадська палата Росії (ГП) зафіксувала протестні настрої в кількох регіонах країни.

Про це на прес-конференції в Москві заявив секретар організації Олександр Бречалов, повідомляє ТАСС.

"Я можу назвати ці регіони - Забайкальський край, Новосибірська область, Алтай, Нижній Новгород, Карелія. Це в нашому порядку денному, це неспокійні регіони", - сказав Бречалов. При цьому, за його словами, у Новосибірській області "загалом неважливо, проти чого чи за що мітингувати".

Секретар ГП зазначив, що у вказаних регіонах процесом дестабілізації обстановки можуть управляти професійні групи, що складаються з членів некомерційних організацій (НКО), які отримують закордонне фінансування. Вони "підхоплюють тему, упаковують її і запускають ось це ось настрій - вийти на мітинг", вважає Бречалов.

У Громадській палаті пообіцяли зробити висновки і більше підтримувати "соціально орієнтовані НКО, які щось корисне роблять для регіону".

Сплеск протестних настроїв у Росії було відзначено в кінці 2011-го і в першій половині 2012 року. Його початок було пов'язано з невдоволенням результатами виборів до Держдуми, що відбулися 4 грудня 2011 року. 6 травня 2012 року на Болотній площі в Москві відбулася узгоджена акція опозиції "Марш мільйонів", яка переросла в зіткнення з поліцією. Тоді затримали близько 400 осіб. Того ж дня було порушено кримінальну справу про масові заворушення. Її фігурантами стали 29 осіб.

У лютому 2014-го було засуджено вісьмох обвинувачених. Семеро з них отримали реальні терміни, одного було засуджено до позбавлення волі умовно. У липні того ж року двоє ключових фігурантів - координатор "Лівого фронту" Сергій Удальцов і помічник депутата Держдуми Іллі Пономарьова Леонід Развозжаев - отримали по 4,5 року колонії. Кримінальне переслідування ще 13 обвинувачених припинено у зв'язку з амністією з нагоди 20-річчя Конституції Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram