ГоловнаСвіт

На виборах в Підмосков'ї побили спостерігачів, які зафіксували "вкидання"

Виборчком Підмосков'я звинуватив підготовлених у Польщі "спостерігачів-нацистів" у провокаціях.

На виборчій дільниці в підмосковному Желєзнодорожному 26 квітня побили двох спостерігачів, які зафіксували "вкидання" бюлетенів.

Про це повідомляє сайт руху захисту прав виборців "Голос".

Згідно з повідомленням, нападу невідомих чоловіків зазнали спостерігачі Дмитро Нестеров і Станіслав Поздняков, які затримали жінку, котра здійснювала "вкидання". Факт порушення, як заявляють у "Голосі", зафіксовано на фото- та відеокамеру. Знімки викладено у "Твіттері" організації.

Напад стався, коли спостерігачі викликали поліцію. За словами журналіста Анастасії Зотової, нападники відібрали в них фото- та відеотехніку.

Позднякову завдавали ударів ногами по обличчю. У Нестерова залишилися сліди побиття на обличчі та шиї. Поруч із ними на асфальті залишилася калюжа крові. Охоронці школи, де розташована ДВК, не перешкоджали побиттю, пише Зотова. За їхніми словами, від школи від'їхала чорна BMW без номерів.

Як повідомляє "Дождь" з посиланням на слова спостерігачів, ще до об'єднання Балашихи і Желєзнодорожного в один міський округ і там, і там фіксували порушення. Журналістів на дільниці не допускали, а спостерігачам різали шини. При цьому, за словами спостерігачів, у Желєзнодорожному бюлетені вкидали пачками по 20-50 штук. У Балашисі, за повідомленнями, групи молодих людей голосували на декількох дільницях.

На п'ятьох дільницях восьмого виборчого округу Желєзнодорожного невідомі вкинули бюлетені у виборчі урни. Двох порушниць удалося затримати, наряд поліції відпустив одну з них після перевірки документів, другу з відділення поліції вивів представник адміністрації.

Зазначають, що виборча комісія Московської області заперечує вкидання. Наголошують, що спостерігачі та Мособлвиборчком переважно спілкуються в соцмережах, порівнюють фотографії у "Фейсбуці" та "Твіттері". Наприклад, Мособлвиборчком спробував спростувати повідомлення про вкидання на ділянці 581, заявивши на своїй сторінці у "Фейсбуці", що спостерігачі сприйняли за вкидання введення бюлетенів дострокового голосування в електронну урну. Спостерігачі вважають, що голосування принаймні на п'ятьох дільницях восьмого виборчого округу Желєзнодорожного слід визнати недійсним. Найбільше спостерігачів здивували не порушення, а їхня безглуздість - в цьому міському окрузі конкуренції на виборах немає: усі партії давно одна одну знають і навіть займаються спільною агітацією.

Голова Московської обласної виборчої комісії Ірек Вільданов у понеділок заявив, що на муніципальних виборах у Підмосков'ї 26 квітня працювала група спостерігачів-нацистів, підготовлена в Польщі, повідомляє агентство Москва. "Фашистська символіка і погрози, за ними стоять націоналісти, фашисти наші доморощені. На мій погляд, на виборах діяли добре підготовлені з іноземною допомогою нацистські сили, які в підсумку стоять за нашими лібералами. Це добре підготовлені в польських таборах спостерігачі. У них чудова дорога техніка звукозапису - у простих спостерігачів таке неможливо - вона знімає і вночі абсолютно спокійно, потім відбувається монтаж і вкидання", - сказав Вільданов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram