ГоловнаСвіт

Ізраїль завдав авіаудару по бойовиках на кордоні із Сирією

Ізраїль і Сирія у стані війни з 1974 року

Ізраїль завдав авіаудару по бойовиках на кордоні із Сирією
архив
Фото: www.1news.az

Літаки ВПС Ізраїлю завдали авіаудару по групі бойовиків на Голанських висотах на кордоні із Сирією.

Про це повідомляє Associated Press.

Представники військового відомства заявили, що рішення завдати авіаудару "для запобігання атаки" було прийнято після того, як війська побачили "групу озброєних терористів", які наблизилися до кордону з вибухівкою, яку планували використовувати проти ізраїльтян.

Про число загиблих у результаті авіаудару не повідомляють. Ніхто в Сирії не взяв на себе відповідальність за дії групи на Голанських висотах.

Голанські висоти є спірною територією на Близькому Сході. Ізраїль окупував її за підсумками Шестиденної війни проти Сирії в 1967 році. Дамаск продовжує вважати висоти частиною Сирії.

У 1981 році Кнесет Ізраїлю анексував Голанські висоти, проте цей крок не визнано на міжнародному рівні. Під час минулих мирних переговорів з Ізраїлем Сирія наполягала на поверненні стратегічного плато. І хоча в 1974 році країни підписали Угоду про роз'єднання ізраїльських і сирійських військ, технічно вони, як і раніше, перебувають у стані війни.

Крім того, Ізраїль періодично обстрілює сирійську територію. Наприклад, у грудні 2014 року ізраїльські ВПС завдали ракетних ударів поряд із міжнародним аеропортом Дамаска, а також по місту Ад-Дімас. Сирійський уряд назвав обстріл "злочинним актом агресії" і зажадав від ООН ввести санкції проти Ізраїлю.

Водночас "Вільна сирійська армія", яка представляє прозахідну частину сирійських повстанців, прагне потепління відносин з Тель-Авівом і нещодавно направила Ізраїлю вітання з 67-ю річницею незалежності.

Громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. Жертвами конфлікту стали понад 200 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram