ГоловнаСвіт

Іран вимагає негайного припинення військових дій у Ємені

Тегеран заперечує свою причетність до перевороту в Ємені

Іран вимагає негайного припинення військових дій у Ємені
Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Влада Ірану вимагає негайного припинення очолюваної Саудівською Аравією військової операції проти шиїтських повстанців-хоуситів у Ємені.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іранські інформагентства.

При цьому в Тегерані заявили, що зроблять все можливе для боротьби з кризою у Ємені.

"Очолювані Саудівською Аравією авіаудари треба негайно припинити, і вони (спрямовані) проти суверенітету Ємену", - цитує іранське агентство ISNA слова глави МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа.

"Ми докладемо всіх зусиль, щоб контролювати кризу в Ємені", - сказав Заріф, виступаючи ув швейцарському місті Лозанна, де він веде переговори зі світовими державами щодо стримування ядерної програми Ірану.

Раніше у четвер представники МЗС Ірану у Тегерані закликали до негайного припинення військових дій у Ємені.

"Іран хоче негайного припинення всіх військових агресій і повітряних ударів по Ємену і його народу. Військові дії у Ємені, який зіткнувся зі внутрішньою кризою, ще більше ускладнять ситуацію і перешкоджатимуть зусиллям зі врегулювання кризи мирними способами", - цитує агентство Fars заяву прес-секретаря МЗС Ірану Марзіє Афкхама.

У шиїтському Ірані, який виступає на підтримку шиїтських повстанців-хоуситів у Ємені, заперечують звинувачення деяких західних і єменських чиновників, які стверджують, що Тегеран фінансує і займається військовою підготовкою єменських бунтівників.

Криза в Ємені триває з серпня 2014 року. Наприкінці січня шиїтські заколотники-хоусити змусили президента Абд Раббо Мансура Хаді оголосити про відставку. Згодом глава держави перебрався зі столиці країни Сани у своє рідне місто Аден, де він збирає своїх прихильників. Єменська столиця Сана залишається під контролем хоуситів.

Наказ почати кампанію проти хоуситів опівночі віддав саудівський король Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram