ГоловнаСвіт

У Ємені лояльні до поваленого президента війська захопили частину комерційної столиці

Аналітики покладають великі надії на мирну угоду між повстанцями та йеменською владою

У Ємені лояльні до поваленого президента війська захопили частину комерційної столиці
архив
Фото: EPA/UPG

У Ємені війська, лояльні до поваленого повстанцями президента Абд Раббу Мансура Хаді (Abd-Rabbu Mansour Hadi), захопили частину міста Аден - головного порту і комерційного центру країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Після п'ятигодинного бою із союзниками хоуситів ополчення, що підтримує Хаді, взяло під контроль деякі адміністративні будівлі, місцевий підрозділ розвідуправління, а також телецентр і електростанцію.

Міська влада підтвердила інформацію про сутички в Адені, але спростувала повідомлення про захоплення телецентру.

Напередодні Рада Безпеки ООН одностайно ухвалила резолюцію з вимогою до повстанців почати переговори і звільнити всі державні установи Ємену. Представники Організації Об'єднаних Націй закликали бойовиків розпочати переговори з політичними силами країни для пошуку виходу з кризи.

Після відставки Хаді і уряду наприкінці січня Ємен залишився без політичного керівництва. Складенню повноважень глави держави передувало захоплення хоуситами президентської резиденції і низки урядових установ.

Наразі у єменській столиці Сані за посередництва ООН тривають переговори між хоуситами та представниками міжнародно визнаної єменської влади. Аналітики не виключають, що за підсумками переговорів буде підписано угоду про створення нового законодавчого органу.

Хоусити - загони бойовиків-шиїтів, які воюють проти уряду Ємену. Влада країни заявляла, що їх підтримує Іран, проте хоусити це заперечують.

У минулому Аден був столицею держави Південний Ємен, яка у травні 1990 року об'єдналася з Північним Єменом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram