ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума вирішила дати визначення русофобії

КПРФ хоче штрафувати за "антиросійські вигадки" простих росіян, авторів і видавців

Держдума вирішила дати визначення русофобії
Зюганов

У Держдумі готують пропозиції для протидії русофобії й антирадянщині як її прояву.

Як повідомляє "Независимая газета", КПРФ пропонує карати штрафами тих, хто хибно тлумачить історію Росії.

У рамках боротьби за "правильну" Росію комуністи також мають намір заборонити неправомірне використання іноземних слів у ЗМІ та рекламі.

Комуністи вважають, що наступ на Росію сьогодні ведеться відразу по багатьох фронтах - починаючи з економічного тиску і закінчуючи ідеологічним й інформаційним. Окрім того, лідер КПРФ Геннадій Зюганов опублікував послання до росіян, у якому вказав на небезпеку антирадянщини і русофобії, презирства до російської мови та культури.

"Ми повинні об'єднати всі державно-патріотичні сили. Ми повинні максимально протистояти новій хвилі антирадянщини, яку розкручують у нашій країні", - заявив Зюганов.

За даними видання, Компартія готує кілька відповідних законодавчих пропозицій. Перша - ввести відповідальність за русофобію. За словами голови юрслужби КПРФ Вадима Соловйова, приводом для ініціативи стало загострення русофобських настроїв у ЗМІ у зв'язку з останніми політичними подіями в Україні. Русофобію комуністичний законопроект визначає як "наклеп або навмисне спотворення й історії, і сучасності російського народу". Соловйов стверджує, що в ЗМІ зараз регулярно з'являються "огидні поробки, які плямують досягнення радянської доби", включаючи велику Перемогу. За ці й інші антиросійські роздуми депутат пропонує штрафувати фізосіб на 50 тис. руб. ($750) або саджати під арешт на термін до 15 діб.

Також у КПРФ пропонують зобов'язати ЗМІ заповнюватися якнайбільше вітчизняною продукцією, а зарубіжний контент використовувати в обсязі щонайбільше 30%. Є аналогічні проблеми, впевнені комуністи, і в освіті. Російську класику, за словами Соловйова, тіснять у шкільній програмі набагато менш значні твори. "Над цим теж варто замислитися. Ми пропонуємо прибрати зі шкіл Солженіцина і повернути вивчення таких радянських авторів, як Шолохов і Симонов", - наголосив Соловйов. Комуністи мають серйозні претензії і до нещодавно розробленої концепції підручника історії. Там, на їхню думку, занадто мало уваги приділено радянському періоду. "Потрібно змінювати цю концепцію цілком - розповідати більше подробиць, подій з життя радянської людини. Ми пам'ятаємо багато плюсів тих часів, а нам намагаються показати більше мінусів", - заявив він. При цьому Соловйов наголосив, що потрібно збільшити кількість навчальних годин, присвячених вивченню історії СРСР.

Окрім того, комуністи стверджують, що в шкільних підручниках і загалом у сучасній літературі занадто багато вульгаризмів та іноземних слів. "Усього цього надміру є в наших літературі, пресі, рекламі і навіть російських підручниках. Навіщо нам американізми, чому не можна писати те, що хочеш сказати, по-російськи?" - запитав Соловйов. Боротьбу за чистоту мови він запропонував почати зі штрафів для авторів і видавців. Компартія готує відповідні поправки в закон про російську мову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram