ГоловнаСвіт

Єврогрупа і Афіни не змогли домовитися про продовження програми допомоги Греції

Грецькі дипломати впевнені у досягненні угоди з європейськими партнерами

Єврогрупа та представники уряду Греції в середу, 11 лютого, у Брюсселі на зустрічі міністрів фінансів країн єврозони не змогли домовитися щодо питання про продовження програми допомоги Греції.

Про це повідомляє euronews.

"Ми вирішили не подавати запит на продовження чинної програми, - сказав глава мінфіну Греції Яніс Варуфакіс. - Багато хто говорив нам, що, оскільки ця програма існує, ми маємо продовжити її. А ми пояснили, що були обрані для того, щоб поставити під сумнів доцільність цієї програми".

Переговори між представниками Єврогрупи та Греції тривали 7 годин, зазначає агентство Рейтер.

Наголошується, що голова Єврогрупи Єрун Дейсселблум планував направити до Греції технічну групу, що, імовірно, дозволило б у найближчі дні зблизити позиції сторін перед наступною зустріччю. Проте у результаті він передумав і визнав, що насамперед необхідно укласти політичну угоду.

"Мені б дуже хотілося зробити якісь кроки у найближчі дні, щоб не втрачати часу дарма і домогтися потім в понеділок більшого прогресу, - сказав Дейсселблум. - На жаль, від цього довелося відмовитися, і в понеділок ми продовжимо переговори з того пункту, на якому зупинилися".

Тепер переговори продовжаться в понеділок, 16 лютого, на черговому плановому засіданні Єврогрупи щодо Греції.

Грецькі

дипломати вже заявили, що впевнені у досягненні угоди з європейськими партнерами, але не мають наміру продовжувати чинну програму допомоги, зазначає Рейтер.

Відносини Греції з Євросоюзом погіршилися після перемоги на парламентських виборах 25 січня ліворадикальної партії "Сіріза". Уряд Алексіса Ципраса зажадав списання частини €320-мільярдного грецького боргу, виданого країні "трійкою кредиторів" для подолання економічної кризи.

Однак у ЄС і ЄЦБ заявили, що не братимуть участь у списанні або реструктуризації боргу Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram