ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Башар Асад: авіаудари США по бойовиках ІД неефективні

Сирійський президент порівняв популярність Олланда та "Ісламської держави"

Башар Асад: авіаудари США по бойовиках ІД неефективні
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Сирійський президент Башар Асад в інтерв'ю французькому журналу Paris Match заявив, що авіаудари очолюваної США міжнародної коаліції по позиціях бойовиків терористичної організації "Ісламська держава" (ІД) в Сирії неефективні.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Міжнародна коаліція почала силову операцію проти ІД та інших радикальних угруповань в Сирії у вересні цього року. Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи виявилася ця операція ефективною, Асад сказав: "Не можна зупинити тероризм повітряними ударами. Наземні війська, які знають територію і можуть (швидко) реагувати - ось що має значення. Ось чому ми не бачимо жодних відчутних результатів після двох місяців авіаударів, яких завдає коаліція".

"Це неправда, що авіаудари корисні. Вони, звичайно, допомогли б, якби вони були серйозними і ефективними. Ми ведемо наземні бої проти Даеш (Daesh - арабський акронім "Ісламської держави"), і ми не помітили жодних змін, особливо в тому, що Туреччина надає пряму підтримку цим регіонам", - додав він.

Анкара тим часом заперечує всі звинувачення в підтримці "Ісламської держави" та інших радикальних угруповань.

Раніше в середу держсекретар США Джон Керрі заявив, що повітряна кампанія завдала серйозної шкоди "Ісламській державі", проте боротьба з угрупованням може розтягнутися на роки.

Відповідаючи на запитання про те, чи не боїться він такої самої смерті, як останні правителі Іраку та Лівії, Асад сказав: "Капітан не думає про смерть або життя, він думає про те, як врятувати свій корабель. Якщо він думає про те, як потонути, всі помруть. Я роблю все можливе, щоб врятувати країну".

За словами Асада, він ніколи не ставив перед собою мету бути президентом до, під час або після внутрішнього конфлікту, жертвами якого з березня 2011 року стали близько 200 тис. осіб.

Сирійський лідер також заявив, що хотів би співпрацювати з французьким урядом, якби це було в їхніх інтересах, але зазначив, що адміністрація президента Франції Франсуа Олланда працює проти інтересів сирійського і французького народів.

Франція підтримує помірну сирійську опозицію, яка домагається повалення Асада. Французькі війська брали участь у авіаударах проти ІД в Іраку, але не в Сирії.

"Я не є ні особистим ворогом, ні суперником Олланда. Я вважають його суперником Даеш - їхня популярність приблизно однакова", - сказав Асад, очевидно маючи на увазі низький рейтинг Олланда, який, за даними останніх соцопитувань, зараз становить 12%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram