ГоловнаСвіт

58% росіян хочуть залишити Путіна президентом на четвертий термін

Дії Путіна як глави РФ підтримують 72% росіян

58% росіян хочуть залишити Путіна президентом на четвертий термін
Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Росіяни вважають, що президент Володимир Путін має великий вплив на події у країні, вони підтримують його дії на посту глави держави і хочуть бачити його на цій посаді в майбутньому.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного аналітичним центром "Левада".

На запитання соціологів, "ви хотіли б бачити Путіна на посаді президента РФ після закінчення його нинішнього президентського терміну - після 2018", 58% респондентів відповіли ствердно, 19% негативно, 22% не змогли відповісти.

Частка респондентів, які прагнуть переобрання Путіна, за останній рік значно зросла. За даними "Левада-Центру", рік тому бачити його президентом на новий термін, після 2018 хотіли б 33% росіян, не хотіли б - 45%.

Думки респондентів щодо того, чи може в Росії у найближчі чотири роки з'явитися лідер, здатний замінити Путіна на посту президента, розділилися: 34% вважають це можливим, 31% не вірять в появу такої людини, 35% важко відповісти.

Дії Путіна як глави російської держави підтримують 72% респондентів, не підтримують 13%. Кожен десятий сказав, що знає про них недостатньо, 6% не змогли відповісти. Ці показники також суттєво змінилися за останній рік: у 2013 році Путіна підтримували 47% росіян, а не підтримували - 31%, повідомляють соціологи.

Ті респонденти, які підтримують Путіна, пояснили, що "повністю схвалюють" його дії (55%), а також вважають, що "в нинішній ситуації лідеру країни потрібно надавати всіляку підтримку" (40%).

В цілому, за час, що минув з моменту першого обрання Путіна на пост президента Росії, у 74% респондентів склалося переважно сприятливе враження про нього. Негативне враження мають 13% росіян, ще 9% сказали, що "знають про нього недостатньо", а 4% не змогли відповісти на це питання.

Оцінюючи вплив Путіна на те, що відбувається в Росії, більшість опитаних (71%) назвали його сильним, у тому числі 24% "дуже сильним". Про те, що цей вплив слабкий, сказали 5% учасників опитування, середній - 19%.

На думку 37% респондентів, після повернення на пост президента країни Путін "проводить особливий курс, який важко визначити у звичайних політологічних термінах" (у 2013 році - 28%).

Кожен п'ятий (20% зараз проти 14% торік) вважає, що цей курс "в чомусь (в економіці) ліберальний, в чомусь (у суспільній сфері) консервативний". У тому, що президент проводить "консервативний, спрямований на захист традиційних цінностей" курс, упевнені 12% росіян (у 2013 році - 9%).

Водночас 10% вважають, що "немає жодного чіткого курсу, всі рішення ухвалюються ситуативно" (у 2013 році - 23%). Ще 6%, як і рік тому, називають курс Путіна "ліберальним, прозахідним".

Соціологи також запитали респондентів, яку процедуру передачі влади в Росії вони швидше б підтримали. Більшість опитаних (60%) висловилися за те, щоб керівники "регулярно змінювали один одного в боротьбі на демократичних всенародних виборах". За те, щоб "люди, які перебувають у владі, призначали собі наступника і передавали йому владу", виступають 17% росіян, а кожен десятий (11%) хоче, щоб "одні і ті самі люди залишалися у владі якомога довше".

Опитування проводилося 21-24 листопада серед 1600 жителів 134 населених пунктів 46 суб'єктів РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram