ГоловнаСвіт

Латвія побачила загрозу у співпраці між Росією і Абхазією

Грузія заявила про можливу підготовку РФ до анексії Абхазії

Латвія побачила загрозу у співпраці між Росією і Абхазією
Андрис Берзиньш

Президент Латвії Андріс Берзіньш заявив, що посилення співпраці між Росією і Абхазією загрожує регіональній стабільності і безпеці.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Крім того, під час свого візиту у столицю Грузії Тбілісі в середу він заявив, що сусідам Росії необхідно знайти способи жити поруч із росіянами у світі.

"У нас немає іншого шляху, окрім як стабілізувати наші відносини з сусідами, в тому числі з Росією. Ми зробимо все можливе, щоб стабілізувати ці зв'язки і налагодити довгострокові і стабільні відносини", - сказав він.

Угоду про союзництво і стратегічне партнерство укладено між Росією і Абхазією 24 листопада. Вона передбачає, зокрема, військовий союз, в рамках якого сторони домовилися про взаємодопомогу у разі гіпотетичної зовнішньої агресії. Крім того, Росія пообіцяла Абхазії $270 млн.

"Я вважаю, що ця угода негативно вплине на безпеку і стабільність в регіоні", - сказав Берзіньш на прес-конференції з президентом Грузії Георгієм Маргвелашвілі.

Дипломатичні відносини між Москвою і Тбілісі перервалися у серпні 2008 року після збройного конфлікту між Грузією та Південною Осетією. Крім того, Грузія виступає проти визнання Росією незалежності Південної Осетії і Абхазії. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії.

Угоду між Росією і Абхазією розкритикували також США, ЄС і блок НАТО, а Грузія заявила, що Москва, можливо, готується анексувати Абхазію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram