ГоловнаСвіт

Єврокомісія виділила прибалтійським молочникам €28 млн допомоги

За оцінкою Єврокомісії, російське ембарго торкнулося 4,2% загалього експорту 28 країн ЄС

Єврокомісія виділила понад €28 млн фінансової допомоги виробникам молока в Латвії, Литві та Естонії, які постраждали внаслідок російського продовольчого ембарго.

Про це йдеться у прес-релізі Єврокомісії.

У Єврокомісіїї зазначили, що цей пакет допомоги, який надається молочникам у зв'язку з російським ембарго, є останнім із затверджених на цей момент для європейських агровиробників.

З наданої суми €6,9 млн направлять в Естонію, €7,7 млн - в Латвію, €14,1 млн - до Литви.

"Я добре усвідомлюю значний вплив, який російське ембарго має на виробників молочної продукції в трьох країнах Балтії з урахуванням їх залежності від російського ринку і падіння цін. Коли ми подивилися на частку національного виробництва, раніше експортованого в Росію, і на падіння цін від початку кризи, ми побачили, що молочний сектор в Латвії, Литві та Естонії особливо сильно постраждав від російського ембарго. У зв'язку з цим я радий, що Комісія має намір надати підтримку у вигляді фінансового пакета для кожної з трьох країн, щоб підтримати цих виробників молока, які внаслідок російського ембарго зіткнулися з проблемами ліквідності у виняткових обставинах", - заявив Філ Хоган, єврокомісар з питань сільського господарства та сільського розвитку.

Нагадаємо, 7 серпня Росія ввела заборону на поставки низки товарів з країн ЄС, США, Австралії, Канади та Норвегії. Обмеження діятимуть протягом року. 20 серпня список поповнився живою рибою. Водночас з нього прибрали мальків лосося і форелі, безлактозне молоко та молочну продукцію, насіннєву картоплю, цукрову кукурудзу, горох, БАДи та вітаміни.

За оцінкою Єврокомісії, російське ембарго торкнулося 4,2% всього експорту 28 країн ЄС на загальну суму €5 млрд.

Раніше восени Єврокомісія виділила європейським фермерам €30 млн додаткової допомоги на боротьбу з наслідками російського ембарго. Ці кошти доповнили допомогу, вже отриману в серпні виробниками фруктів, овочів і молочної продукції (відповідно, €32,7 млн, €125 млн і €30 млн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram