ГоловнаСвіт

Обама і лідер м'янманської опозиції вимагають зміни конституції Бірми

Лідеру опозиції Бірми відмовляють в участі у президентських виборах

Обама і лідер м'янманської опозиції вимагають зміни конституції Бірми
Барак Обама и Аун Сан Су Чжи
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама зустрівся у М'янмі (Бірмі) з відомою правозахисницею і опозициційним лідером Аун Сан Су Чжі

Про це повідомляє euronews.

Обама приїхав до М'янми для участі у саміті АСЕАН, і ще до прильоту у країну пообіцяв зустрітися з Сан Су Чжі, щоб підтримати її вимоги про зміну конституції країни, згідно з якою ця правозахисниця і політик не може стати кандидатом у президенти, оскільки її діти не є громадянами М'янми.

"Вважаю, що конституційні поправки мають відображати скоріше політику включення, а не ізоляції. Так, наприклад, неможливо зрозуміти доповнення, яке обмежує право громадянина бути обраним на президентський пост через статус власних дітей", - заявив Обама.

Читайте: Армія М'янми демобілізуватиме дітей-солдатів

Аун Сан Су Чжі у свою чергу заявила: "Ми вимагаємо внести поправки у конституцію не заради юридичної дріб'язковості, а оскільки вважаємо, що у цій країні назріли зміни, якщо ми хочемо прийти до повноцінної демократії, що відповідає запитам народу".

З 1962 по 2011 роки М'янмою керувала військова хунта, яка жорстко придушувала практично будь-які опозиційні прояви, за що зазнавала різкої критики з боку світової спільноти. На сьогодні у Бірмі залишається низка проблем: від не зовсім демократичної конституції країни до цензури у ЗМІ та утисків опозиції. Крім того, на рівні ООН неодноразово висловлювалася занепокоєність долею народу рохінджа, корінної мусульманської меншини М'янми, багато представників якої стали вимушеними переселенцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram