ГоловнаСвіт

Армія Буркіна-Фасо: президент більше не керує країною (оновлено)

За деякими даними, президент готується втекти в Гану

Армія Буркіна-Фасо: президент більше не керує країною (оновлено)
Блэз Компаоре
Фото: EPA/UPG

Офіційний представник армії Буркіна-Фасо оголосив, що президент країни Блез Компаоре більше не виконує функції голови держави.

Про це повідомляє агентство AFP.

"Компаоре більше не перебуває при владі", - заявив полковник Бурейма Фарта, який виступив перед десятками тисяч протестувальників, які зібралися біля головного штабу армії.

У п'ятницю в столиці Буркіна-Фасо Уагадугу поновилися протести опозиції, яка вимагає, щоб Компаоре покинув свою посаду. На вулиці вийшли десятки тисяч людей.

Президент Буркіна-Фасо Блез Компаоре править країною вже 27 років. Його намір змінити конституцію спричинив демонстрації та  мітинги в столиці Буркіна-Фасо Уагадугу, які переросли в масові сутички із поліцією.

У четвер Компаоре розпорядився розпустити уряд й оголосив у країні надзвичайний стан на тлі демонстрацій проти зміни конституції. Уранці п'ятниці він скасував режим НС.

Оновлено: Голова збройних сил Оноре Траоре на прес-конференції повідомив про створення перехідного органу влади на один рік. Він також заявив про введення комендантської години. Як зазначає Bloomberg Business Week, після заяви Траоре полковник Абубакар Ба, який назвався представником тимчасового військової ради країни, заявив, що армія має намір призначити нового главу держави до закінчення 12-місячного строку. При цьому наголошується, що сам Компаоре в телезверненні до жителів країни, яке транслювалося після заяви Траоре, сказав, що передасть владу своєму наступнику після "перехідного періоду". Глава держави також подякував збройним силам за "їхній професіоналізм і жертви, які запобігли непоправній катастрофі".

Деякі ЗМІ назвали дії військових державним переворотом і повідомили, що президент Компаоре готується втекти в Гану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram