ГоловнаСвіт

Бразилія замовила 36 шведських винищувачів за $5,4 мільярда

Saab оформив багатомільярдну угоду з бразильськими силовиками

Бразилія замовила 36 шведських винищувачів за $5,4 мільярда
Фото: saabgroup.com

Міністерство оборони Бразилії замовило у шведської компанії Saab 36 винищувачів JAS-39 Gripen ("Грифон"). Вартість контракту становить 5,4 мільярда доларів, пише IHS Jane's 360. Таким чином, один літак коштує приблизно 150 мільйонів доларів.

Шведи передадуть 28 одномісних Gripen E і вісім двомісних Gripen F з 2019 по 2024 рік.

У рамках угоди Бразилія та Saab також домовилися про 10-річне промислове співробітництво, включаючи передачу технології бойових літаків. Бразилія стала першим покупцем Gripen F і займатиметься його розвитком і - надалі - виробництвом.

Зауважимо, що останнім часом в Україні почали поширюватися чутки про те, що країна теж збирається взяти на озброєння JAS-39 Gripen і нібито планує розгорнути їх складання за ліцензією у Львові.

Наразі, крім самих шведів, на "Грифонах" літають військові в Південно-Африканській Республіці (26 літаків), Чехії та Угорщині (по 14) і Таїланді (12). Вони також використовуються у Великобританії для підготовки льотчиків.

Нагадаємо, що під час антитерористичної операції Україна втратила два винищувачі МіГ-29 вартістю 30 мільйонів доларів кожен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram