ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Серед смертників "Ісламської держави" виявилися громадяни ФРН, - ЗМІ

Жертвами німецьких терористів стали сотні людей

Серед смертників "Ісламської держави" виявилися громадяни ФРН, - ЗМІ
Теракт в Багдаде
Фото: EPA/UPG

Вісім терористів-смертників із терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД), які вчинили теракти на території Сирії та Іраку, були громадянами Німеччини.

Про це повідомляє Tagesspiegel з посиланням на дані служби безпеки ФРН.

За даними спецслужби, троє джихадистів проживали у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія, ще один - в Гессені. У яких областях Німеччини проживали ще четверо смертників, не уточнюється.

12 жовтня в іракському місті Кара-Тапа, де живуть переважно курди, прогриміли три вибухи. В результаті загинули 58 людей, здебільшого це військові і ополченці, які ведуть боротьбу з бойовиками ІД. За інформацією видання, один з терористів був вихідцем із Німеччини. Смертник використовував псевдонім Абу Сара аль-Алемані. Останнє слово перекладається з арабської як "німець".

На початку липня в Сирії здійснив теракт Абу Нафс аль-Тунезі. Трохи пізніше того місяця прогриміли вибухи на півночі Іраку. Їх організували Абу Какар аль-Алмані з Рурської області та Абу Усама аль-Алмані з невеликого містечка в землі Північний Рейн-Вестфалія. У травні 27-річний Абу Аджубей аль-Магріб з Франкфурта-на-Майні підірвав себе в іракському місті Рамаді.

Перший з восьми смертників (родом з Золінгена), відомий під псевдонімом Утман аль-Алмані, підірвав себе в сирійському селищі Аль-Кафат в січні цього року. У результаті загинули 50 мирних жителів. Про теракти, скоєні ще двома смертниками, не повідомляється.

Угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", набуло найбільшої сили під час дій на території Сирії, де ІД воювала проти урядових сил і здобула "славу" однієї з найжорстокіших. Кілька місяців тому угруповання різко активізувало свою діяльність в Іраку. Скориставшись невдоволенням іракських сунітів політикою Багдада, ІД розгорнула масований наступ на північні і північно-західні провінції Іраку і захопила великі території, де оголосила про створення так званого ісламського халіфату.

Нагадаємо, напередодні теракт у Багдаді забрав життя 18 людей. За попередніми даними, за вибухом стояло угруповання "Ісламська держава".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram