ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Уряд РФ підтримав закон про компенсацію збитків унаслідок рішень іноземних судів

Надалі постраждалим також планують надавати юридичну допомогу

Уряд РФ підтримав закон про компенсацію збитків унаслідок рішень іноземних судів
Фото: obozrevatel.com

Уряд Росії за умови доопрацювання підтримав законопроект, що передбачає виплату компенсацій з федерального бюджету росіянам, які зазнали збитків через рішення іноземних судів.

Про це в четвер, 2 жовтня, повідомляє "Интерфакс" із посиланням на офіційний відгук кабінету міністрів.

До другого читання уряд рекомендує внести поправки, які передбачають постраждалим ще й юридичну допомогу.

Раніше уряд РФ заявляв, що не схвалить закон, оскільки він суперечить конституції і міжнародним зобов'язанням Росії. У відгуку до законопроекту зазначено, що позиція уряду змінилася через часті випадки арешту іноземними державами майна російських громадян за кордоном.

Тим часом міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв виступив проти так званого "закону Ротенберга". Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу "Россия 24".

Зокрема, Улюкаєв звернув увагу на той факт, що в тексті документа передбачено можливість відшкодування збитку за рахунок майна іноземної держави. Тобто пропонують потім компенсувати втрати бюджету за рахунок арешту іноземних активів.

"Упевнений, що цим складним механізмом користуватися не доведеться, думаю, що цей дивний законопроект не отримає підтримки в парламенті", - заявив міністр.

На думку Улюкаєва, ухвалення закону спричинить відтік капіталу з країни.

Міністр зазначив, що в цьому випадку депутатська енергія спрямовується в "абсолютно непозитивне русло". "Таких рішень приймати ми не можемо і не повинні", - додав Улюкаєв.

Автором законопроекту виступив депутат фракції "Єдина Росія" Володимир Поневезький. Згідно з документом, судові акти іноземних судів у справах, які повинні розглядати російські суди, визнаються "завідомо неправосудними". Громадянам Росії і російським організаціям передбачено можливість отримати компенсацію "за порушення прав" і право на розгляд справи російським судом. Для цього потрібно буде звернутися до російського суду.

Суму компенсації будуть визначати залежно від того, яких втрат заявник зазнав чи може зазнати за рішенням іноземного суду.

Гроші на компенсації будуть брати з федерального бюджету. Одночасно законопроект передбачає право російської влади вимагати від держави, суд якої виніс рішення, відшкодування суми. Виконати вимогу, згідно з проектом закону, можна буде також за рахунок майна на території Росії, яке належить особі, на вимогу якої іноземний суд виніс рішення. Якщо такого майна немає або його недостатньо, можна буде вилучити російське майно держави, суд якої виніс неправосудний акт.

Як розповів автор законопроекту РБК, дія закону поширюватиметься на всі рішення зарубіжних цивільних і арбітражних судів щодо майна російських громадян. Домагатися компенсації зможе і друг Путіна Аркадій Ротенберг, чию віллу 23 вересня арештувала влада Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram