ГоловнаСуспільствоЖиття

З Криму не можуть виїхати підлітки 14-16 років

Спочатку діти мусять отримати російські паспорти

З Криму не можуть виїхати підлітки 14-16 років
Фото: www.bagnet.org

Російська влада не випускаэ з окупованого Криму дітей віком 14-16 років. Від підлітків вимагають прийняти російське громадянство і отримати паспорти РФ, повідомляє Кримська польова місія з прав людини.

"Російські прикордонники відмовляють у виїзді з Криму дітям 14-16 років, оскільки, згідно з російськими законами, громадяни РФ отримують паспорт у 14 років, а за законами України - в 16 років. Діти віком від 14 до 16 років, щоб виїхати з Криму, мусять отримати спочатку паспорт РФ", - йдеться в повідомленні.

Місія повідомляє, що останнім часом російські прикордонники погоджуються випускати дітей будь-якого віку тільки в тому разі, якщо у батьків є запис про дитину в закордонному паспорті.

Крім того, на залізничних та автомобільних пропускних пунктах російські прикордонники не випускають з Криму громадян України, у яких не вклеєна фотографія після досягнення 25 та 45 років. Зробити нове фото і вклеїти його в паспорт можна тільки на материковій частині України.

"Російські прикордонники позбавляють громадян України можливості покинути територію Криму. Єдина можливість виїхати - пред'явити російським прикордонникам паспорт виданий Російською Федерацією", - підкреслили в місії.

Нагадаємо, раніше російські власті заборонили в'їзд до Криму лідерам Меджлісу кримськотатарського народу. Сам Меджліс в судовому порядку виселили зі своєї будівлі, провівши при цьому обшук не тільки приміщення, а й особистих будинків представників кримських татар. Рефат Чубаров вже звернувся до ООН з проханням створити в Криму спецмісію із захисту прав корінних народів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram