ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

"Ісламська держава" планує теракти в метро Парижа і містах США, - прем'єр Іраку

Багдад повідомив ООН про загрозу, що насувається

"Ісламська держава" планує теракти в метро Парижа і містах США, - прем'єр Іраку
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Іракський прем'єр-міністр Хайдер аль-Абаді заявив на зустрічі з журналістами на полях засідання Генасамблеї ООН, що розвідка Іраку розкрила плани терористів провести атаки в метрополітені Парижа і ряду міст США.

Про це повідомляє у четвер, 25 вересня, агентство Associated Press.

Теракти планують бойовики угруповання "Ісламська держава" із зарубіжних країн. На запитання, чи відвернено спробу терактів, аль-Абаді відповів "ні". За його словами, він повідомив ООН про загрозу, що насувається.

"Сьогодні, перебуваючи тут, я отримую достовірні повідомлення з Багдада, де було арештовано кілька учасників мережі всередині Іраку, яка планує теракти", - заявив аль-Абаді. Він додав, що планується атакувати метрополітен Парижа і ряду міст США.

Як повідомляє агентство Рейтер, прем'єр повідомив, що про плани стало відомо після арешту учасників угруповання в Іраку і що дані розвідки виглядають "достовірними".

Терористичне угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", кілька місяців тому активізувало діяльність в Іраку і Сирії. Скориставшись невдоволенням іракських сунітів політикою Багдада, ІД розгорнула масований наступ на північні і північно-західні провінції Іраку і захопила великі території, де оголосила про створення так званого "ісламського халіфату".

США із серпня завдають авіаудари по позиціях ІД, заявленою метою яких є захист національно-релігійних меншин в Іраку, а також американських диппредставництв. Цього тижня ВПС США за підтримки п'яти арабських країн завдали кілька ударів по ІД в Сирії. В рейдах брали участь військово-повітряні сили Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Йорданії, Бахрейну та Катару. Тільки в ніч на четвер у результаті ударів по позиціях "Ісламської держави" на північному сході Сирії було вбито 14 бойовиків і п'ять мирних жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram