ГоловнаСвіт

Президент Єгипту закликав міжнародну коаліцію до війни з "Братами-мусульманами"

Ас-Сісі стурбований присутністю іноземних бойовиків у лавах "Ісламської держави"

Президент Єгипту закликав міжнародну коаліцію до війни з "Братами-мусульманами"
Абдель-Фаттах аль-Сиси
Фото: EPA/UPG

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі вважає, що міжнародна антитерористична коаліція повинна не обмежуватися боротьбою проти "Ісламської держави" чи якоїсь окремо взятої організації, а зосередитися на комплексній протидії тероризму.

Таку думку він висловив державному секретареві США Джону Керрі, який відвідав Каїр, повідомляє агентство Рейтер.

За даними єгипетських спецслужб, "Ісламська держава" налагодила контакти з "Ансаром Баїтом аль-Макдісом", найнебезпечнішим збройним угрупованням країни, що вбило сотні силовикі, відколи армія влітку 2013 року скинула президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі.

За словами ас-Сісі, Єгипет вітав би дії проти "Ансару", а також "Братів-мусульман", до яких належить позбавлений влади Мурсі. Після приходу військових до влади "Братів-мусульман" визнали терористичною організацією, сотням їхніх активістів винесли смертні вироки. Сам Мурсі під вартою за звинуваченням у співпраці з терористами, вбивстві поліцейських і солдатів.

Ас-Сісі також висловив заклопотаність з приводу присутності іноземних бойовиків у лавах ІД. На його думку, наявність у них паспортів західних країн становить небезпеку для цих держав, оскільки після повернення додому їх ретельно не перевіряють.

"Швидше за все, сфера діяльності коаліції повинна розширюватися, щоб боротися з тероризмом де б то не було - на Близькому Сході, в Африці", - наголосив ас-Сісі.

Керрі ж заявив, що Єгипет відіграє "критично важливу роль" у протидії ідеології "Ісламської держави".

7 вересня міністри закордонних справ країн, що входять в Лігу арабських держав, на нараді в Каїрі домовилися вжити всіх необхідних заходів для протистояння "Ісламській державі". 5 вересня на саміті НАТО президент США Барак Обама представив план створення міжнародної коаліції проти бойовиків цього угруповання.

США підключилися до зусиль іракської влади в боротьбі з бойовиками "Ісламської держави" - проти позицій терористів регулярно відбуваються атаки з повітря. У відповідь радикали стратили двох американських журналістів і одного британця, вимагаючи припинити військову операцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram