ГоловнаСвіт

Росіяни вже не радіють анексії Криму, - опитування

Громадяни РФ не хочуть скорочувати доходи заради фінансування "приєднання" півострова

Росіяни вже не радіють анексії Криму, - опитування
архив
Фото: EPA/UPG

Росіяни замислилися про негативні наслідки анексії Криму Росією, доводить останнє опитування Левада-центру

З весни у росіян зменшилося почуття радості з цього приводу, знизилося схвалення дій керівництва країни з "приєднання" півострова, зменшилася частка тих, хто готовий піти на скорочення особистих доходів заради фінансування нового регіону.

Згідно з серпневим опитуванням, кількість росіян, у яких анексія Криму викликає радість, зменшилася за чотири місяці з 23% до 16%. Скоротилася і частка громадян, які на питання про почуття, які долають у зв'язку з анексією Криму, кажуть про схвалення рішення керівництва Росії: тепер їх 40%, тоді як у березні було 47%. Почуття перемоги справедливості і гордості за країну випробовують відповідно 30 і 37%, і ці пропорції залишилися незмінними з весни. Негативні емоції (несхвалення, протест, сором) збереглися у 9% опитаних.

З весни змінилися погляди росіян і на те, як у самій Україні сприймають відторгнення півострова: в РФ усвідомлюють, що ворожість з боку українців зростає. У серпні лише 9% відповіли, що громадяни сусідньої країни не мають негативних почуттів до Росії. Наприкінці березня цей показник становив 17%. Ще 23% опитаних упевнені в тому, що цей крок викликає в українців ненависть тільки до російського керівництва, 38% кажуть про ненависть до Росії в цілому. У березні таку ситуацію прогнозували 18% і 24% відповідно.

При цьому думка про те, чиїм має бути Крим, суттєво змінилася не на користь України. У складі України його бачать тільки 4% проти 14% у березні. За державну незалежність півострова висловилися 15% проти 11%. За входження до складу Росії - 73% проти 64%.

Проте з весни помітно знизилася готовність росіян скоротити свої доходи, щоб держава могла фінансувати "приєднання" півострова. Соціологи повідомляли респондентам, що анексія Криму зажадає від Росії значних вкладень, які потягнуть за собою обмеження зростання зарплат і пенсій, скорочення соціальних програм, зростання цін. У березні лише 19% опитаних навідріз відмовилися особисто платити за дії Москви. Зараз "абсолютно не готові" піти на особисті витрати 28%. Повною мірою або значною мірою постраждати за Крим готові 17% (було 26%). На певні витрати згодні піти 33%, як і в березні.

Опитування Левада-центру проводили 22-25 серпня за репрезентативною вибіркою серед 1600 осіб у 134 населених пунктах в 46 регіонах. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram