ГоловнаСвіт

Посольство Канади викрило данську газету у спотворенні слів голови МЗС

Оттава і Москва претендують на розширення свого шельфу за рахунок підводного хребта Ломоносова

Посольство Канади викрило данську газету у спотворенні слів голови МЗС
Джон Бэрд
Фото: cyberpresse.ca

У посольстві Канади в Росії заявили, що голова МЗС країни Джон Берд не говорив про плани застосування Канадою військової сили проти РФ у разі можливого конфлікту в Арктиці.

Про це йдеться в листі дипмісії, що надійшов до редакції "Ленти.ру".

Згідно із заявою посольства, Берд говорив про стратегічний пріоритет канадського суверенітету в Арктиці для країни і про те, що уряд готовий "захищати і заохочувати його".

Напередодні данська газета Berlingske опублікувала інформацію про готовність Канади до можливого військового конфлікту через Арктику. В дипмісії Канади підкреслили, що журналісти видання неправильно інтерпретували слова Берда. В матеріалі видання повідомлялося, зокрема, за словами Берда, що Канада стурбована нарощуванням російського військового потенціалу в Арктиці і, якщо знадобиться, Оттава готова до силового конфлікту з РФ в Арктиці.

Канада і Росія претендують на розширення свого шельфу за рахунок підводного хребта Ломоносова. В Оттаві також вкрай болісно сприймають нарощування російської військової присутності в Арктиці і вже запланували спорудження нового військового тренувального центру та об'єктів морської інфраструктури. З 2008 року Канада проводить в Арктиці регулярні навчання збройних сил, метою яких яких є захист суверенітету країни на Крайній Півночі. Росію на маневри Оттава принципово не запрошує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram