ГоловнаСвіт

Грузія і Молдова підписали Угоду про асоціацію з ЄС

Країни обрали західний вектор розвитку

Грузія і Молдова підписали Угоду про асоціацію з ЄС

Грузія і Молдова підписали з Євросоюзом Угоду про асоціацію, що передбачає входження в зону вільної торгівлі ЄС. Про це в п'ятницю, 27 червня, повідомляє агентство Рейтер.

З боку Грузії документ підписав прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі, а з боку ЄС - голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу та голова Євроради Герман ван Ромпей, а потім голови всіх 28 держав-членів Євросоюзу.

"Підписання Угоди про асоціацію означає початок нового етапу нашої інтеграції в Європу, цікавого і непростого шляху в напрямку Європи, який потребуватиме зусиль, взаємодопомоги та самовідданості від усіх нас - від уряду, політичних сил і суспільства. Сподіваюся, що з вашою допомогою і підтримкою ми успішно пройдемо цей шлях. І я сподіваюся, що скоро Грузія стане повноцінним членом європейської сім'ї - Європейського Союзу", - заявив він під час церемонії підписання.

Після підписання, щоб угода набула чинності, потрібна його ратифікація в парламенті Грузії, Європарламенті та в парламентах країн-членів ЄС. Угода про асоціацію, набувши чинності, замінить чинну угоду 1996 року "Про партнерство та співробітництво (PCA)" і створить нові правові рамки співпраці Грузії і ЄС.

З молдовського боку в церемонії підписання документа брав участь прем'єр-міністр Юрій Лянке, зазначає Рейтер.

За словами Лянке, підписання угоди - історична подія для країни. Нинішній день - історична подія для Молдови. Ми пройшли складний шлях для того, щоб опинитися вдома", - заявив він перед церемонією підписання угоди.

Кишенеу заявив про чіткий курс на євроінтеграцію влітку 2009 року, коли до влади прийшли представники правих і правоцентристських партій, що увійшли до Альянсу "За європейську інтеграцію". Після дострокових парламентських виборів 2010 року Альянс, за підтримки чиновників ЄС, переформатували в Коаліцію проєвропейського правління (КПП). Тоді ж з Молдовою і ЄС почалися переговори про лібералізацію візового режиму.

Наприкінці листопада 2013 року на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі Молдова парафувала Угоду про асоціацію з ЄС і договір про зону поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі з Євросоюзом, а в лютому 2014-го Європарламент проголосував за безвізовий в'їзд у Шенгенську зону терміном на 90 днів протягом шести місяців для громадян Молдови з біометричними паспортами. Це рішення набуло чинності 28 квітня.

Угода про асоціацію та поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі передбачає посилення співпраці в різних сферах, приведення національного законодавства у відповідність до європейського, а також доступ країни, що укладає договір з ЄС, на європейський ринок.

Нагадаємо, в п'ятницю Україна також підписала економічну частину УА з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram