ГоловнаСвіт

США затримали ймовірного організатора атаки на посольство в Лівії 2012 року

Лівійця судитимуть за американськими законами

США затримали ймовірного організатора атаки на посольство в Лівії 2012 року
архив
Фото: EPA/UPG

США затримали ймовірного організатора нападу на посольство США в Бенгазі (Лівія) 2012 року.

Про це 18 червня повідомило агентство Рейтер.

Президент США Барак Обама заявив, що минулої неділі він санкціонував операцію в Лівії, під час якої американські війська спеціального призначення схопили Ахмеда Абу Кхаталлаха (Ahmed Abu Khatallah). Згодом американський лідер заявив, що затриманого переправляють у США.

"З часу смертельних нападів на наші представництва в Бенгазі я зробив своїм пріоритетом пошук і притягнення до відповідальності винних у загибелі чотирьох відважних американців", - заявив Обама. За його словами, Кхаталлах "відчує на собі всю серйозність американської системи правосуддя".

Затримання організатора нападу на дипмісію є перемогою для Обами, якого республіканці звинувачували в тому, що він з політичних мотивів применшує участь терористичної організації "Аль-Каїда" в нападах 2012 року, а також не поспішає з пошуком винних.

Представники Республіканської партії також стверджували, що тодішній держсекретар Гілларі Клінтон не зробила всього необхідного, щоб забезпечити безпеку співробітникам американських диппредставництв. Республіканці й раніше порушували це питання, оскільки передбачають, що Клінтон буде балотуватися на посаду президента США 2016 року.

Сама Клінтон у вівторок, 17 червня, заявила: "Ми відправляємо американців у небезпечні місця постійно, і я вважаю, що це правильне рішення, - заявила Клінтон в інтерв'ю CNN. - Звичайно, ми повинні підходити до цього з розумом, але ми повинні бути там, де відбуваються речі, які нас стосуються".

За словами американського чиновника, який говорив на умовах анонімності, зараз Кхаталлаха утримують на борту USS New York, транспортного корабля-амфібії. Його затримали на околиці Бенгазі під час операції за участю членів військової спецгрупи Delta Force.

У Вашингтоні вже заявили, що лівійця судитимуть за законами США і що його не відправлять у в'язницю Гуантанамо на Кубі. Кримінальну справу проти Кхаталлаха було порушено районним судом Вашингтона, округ Колумбія. Його звинувачують у вбивстві людини під час нападу на федеральний об'єкт, наданні матеріальної підтримки терористам і використанні вогнепальної зброї.

Нагадаємо, посол США в Лівії Крістофер Стівенс, а також троє інших дипломатичних працівників загинули під час нападу на американську дипмісію в Бенгазі 11 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram