ГоловнаСвіт

Конституційний суд Таїланду зобов'язав прем'єр-міністра піти у відставку

Нацкомісія Таїланду з питань боротьби з корупцією визнала прем'єра винуватою в недбальстві

Конституційний суд Таїланду зобов'язав прем'єр-міністра піти у відставку
Йинглак Чиннават
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Таїланду в середу, 7 травня, ухвалив рішення, згідно з яким виконувачка обов'язків прем'єр-міністра країни Їнглак Чиннават повинна покинути свою посаду, повідомляє BBC News.

Голову уряду визнали винуватою в перевищенні посадових повноважень.

Їнглак Чиннават постала перед судом у вівторок, 6 травня. Скаргу проти неї висунула група опозиційних парламентаріїв, які стверджували, що прем'єр незаконно відправила у відставку голову Ради національної безпеки Таїланду Тавіла Плієнсрі. Тим часом звільнення Плієнсрі відбулося ще 2011 року. У березні 2014-го він, проте, оскаржив його у Верховному адміністративному суді і зумів домогтися поновлення на посаді.

У листопаді 2011 року Їнглак Чиннават очолила тимчасовий уряд Таїланду. Під тиском опозиції в грудні 2013-го вона розпустила парламент і погодилася провести дострокові вибори. Однак результати лютневого голосування скасував Конституційний суд.

Окрім того, як повідомляє агентство Рейтер, у четвер, 8 травня, Національна комісія Таїланду з питань боротьби з корупцією визнала Їнглак Чиннават винуватою в недбалості, що обернулася серйозними збитками для держбюджету. Комісія заявила, що знайшла достатньо доказів її провини, які будуть передані в Сенат країни. Не виключено, що після сенатських слухань Чиннават заборонять займатися політикою протягом наступних п'яти років.

2011 року Їнглак Чиннават за підтримки жителів сільської місцевості здобула перемогу на виборах, пообіцявши купити у фермерів рис за 15 тисяч тайських батів ($470) за тонну, що значно вище від ринкової вартості. Така цінова політика прибрала тайські сорти рису з експортних ринків і залишила країну з великими запасами зерна. Коли уряду не вдалося продати достатню кількість рису за кордон, у держбанку, який здійснював схему голови уряду, закінчилися гроші на виплати фермерам.

Банк сільського господарства та сільськогосподарських кооперативів (BAAC) у листопаді 2013-го звернувся до ринку облігацій, щоб отримати кошти для виплат фермерам, проте зібрав лише 37 млрд тайських батів із необхідних 75. ВААС також пообіцяв продати більше облігацій в січні. Це спровокувало масові протести з боку тайських фермерів.

Тим часом масові акції протесту в Таїланді тривають із листопада 2013 року. Жертвами заворушень стали кілька десятків людей, десятки людей отримали поранення. Протестувальники домагаються відставки прем'єр-міністра Таїланду Їнглак Чиннават. Опозиція стверджує, що її брат - Таксин Чиннават, який раніше також очолював уряд, проте  2006 року був скинутий і втік із країни - надто сильно впливає на неї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram