ГоловнаСвіт

Комітет Конгресу США підтримав заборону на масове прослуховування американців

Спецслужбам дозволять вести прослуховування телефонів тільки при отриманні ордера від спецсуду

Комітет Конгресу США підтримав заборону на масове прослуховування американців
Здание американского Конгресса

Юридичний комітет палати представників Конгресу США в середу, 7 травня, підтримав законопроект, який заборонить масове прослуховування телефонів американців та збір метаданих спецслужбами. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Законопроект підтримала абсолютна більшість членів комітету. Тепер документ буде винесений на розгляд Конгресу .

Закон дозволяє спецслужбам здійснювати прослуховування телефонів тільки при отриманні індивідуального ордера на такого роду діяльність від спеціального суду. Окрім того, ордер може бути виданий тільки в рамках розслідування, яке вже проводиться  і за наявності вагомих підозр. Також законопроект дозволить телекомунікаційним та технологічним компаніям раз на півроку надавати публічний звіт про запити з боку спецслужб на видачу інформації про клієнтів і користувачів .

Влітку 2013 року колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден передав у ЗМІ інформацію про те, що Агентство національної безпеки ( АНБ) США веде масштабне відстеження телефонних дзвінків та збирає інформацію про користувачів інтернету.

Хоча Вашингтон визнав факти прослуховування, у Білому домі заявили, що спецслужби діють на благо національної безпеки, а інформація збирається лише про іноземців, які перебувають за межами США. Сноуден, однак, стверджує, що стеження велося і за американцями. За його даними, спецслужби зобов'язали найбільшого оператора мобільного зв'язку в США, компанію Verizon, передавати їм інформацію про всі дзвінки, зроблених її абонентами протягом як мінімум трьох місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram