ГоловнаСвіт

Сьогодні в Женеві почнуть обговорювати передачу влади в Сирії

Сирійська влада і опозиція домовилися про безпечне виведення дітей і жінок з міста Хомс

Сьогодні в Женеві почнуть обговорювати передачу влади в Сирії
Луай Сафи
Фото: EPA/UPG

У понеділок, 27 січня, на форумі "Женева II" сирійська опозиція має намір розпочати обговорення передачі влади в країні, повідомляє Euronews.

Опозиціонери вимагають відставки президента Башара Асада, проте офіційна делегація Дамаска відмовляється так вести діалог, посилаючись на необхідність розв'язати проблеми тероризму та гуманітарної допомоги.

Напередодні було оголошено про угоду, згідно з якою жінки і діти можуть покинути Хомс - місто, де вже кілька місяців точаться криваві бої.

"Якщо терористи з Хомса дозволять дітям і жінкам покинути місто, то ми негайно відкриємо для них проходи, ба більше, ми забезпечимо їх притулком, ліками і всім тим, що необхідно для повсякденного життя", - заявив Фейсал аль-Мікдад, заступник міністра закордонних справ Сирії.

Незважаючи на те, що спостерігачі говорять про формальну взаємоповагу під час зустрічей, сторони мають чимало взаємних претензій, тому про повну довіру говорити не доводиться.

"Ми почнемо говорити про перехід від диктатури до демократії. Зрозуміло, що режим не відчуває із цього приводу ентузіазму. Вони зволікали і зволікають далі, відтягують цей момент. Їхня тактика - з'ясовувати подробиці інформації, яку неможливо перевірити", - заявив Луай Сафі, представник національної коаліції сирійських революційних і опозиційних сил.

Домовленість щодо Хомса стала результатом не женевських зустрічей, а міжнародних консультацій і переговорів, які представники ООН ведуть у Сирії. Проте спостерігачі не виключають, що вже сьогодні в місто може увійти перший за довгий час гуманітарний конвой.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram