ГоловнаСвіт

Сирійські повстанці сформували палестинську бригаду

У палестинському районі Дамаска вчинили замах на полковника сирійської армії.

Сирійські повстанці сформували палестинську бригаду

Сирійські повстанці 31 жовтня заявили, що в районі Дамаска була сформована бригада, що складається з палестинців, яка боротиметься зі співвітчизниками, які виступають на боці президента Башара Асада.

Близько 150 тисяч палестинських біженців живуть у таборі Ярмук в сирійській столиці. Частина з них підтримує повстання проти правлячого режиму, тимчасом як інша бореться на боці сирійської армії.

"Ми озброювали палестинців, які готові боротися ... Ми створили Лива аль-Асіф (Storm Brigade), що складається виключно з палестинських бійців", - заявив командир повстанців з бригади "Голанські Соколи". - Нова бригада відповідатиме за табір Ярмук. Ми всі підтримуємо її і виступаємо на її боці".

За словами повстанців, загін, що складається з палестинців і сирійців, вчинить напад на жителів Ярмук, що виступають на стороні Ахмеда Джібріля, глави спонсорованого сирійським урядом "Народного фронту звільнення Палестини-Головне командування" (НФЗП-ГК). Солдат Джібріля звинувачують у тиску на мешканців табору, а також в нападах на бійців опозиційної Вільної армії Сирії (ВАС).

"Зараз вони є мішенями для нас, мішенями для всієї ВАС. Всі вони без винятку", - заявив інший сирійської командир, який побажав залишитися анонімом. Він також зазначив, що деякі бойовики НФЗП-ГК передали свою зброю повстанцям, і закликав інших наслідувати їхній приклад.

Всього в Сирії, яка завжди підтримувала палестинську боротьбу, в тому числі спонсоруючи партизанські фракції, перебуває понад півмільйона палестинських біженців. Переважно це нащадки тих, хто втік сюди після створення Ізраїлю 1948 року.

Однак сірійське повстання розділило палестинських біженців, і багато з них приєдналися до повстанської боротьби. При цьому ісламістський палестинський рух ХАМАС закрив свої представництва в Дамаску на початку цього року.

За даними правозахисної організації Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), сьогодні вранці під машиною полковника сирійської армії в Ярмуку вибухнула бомба, проте обійшлося без жертв. Проте залишається неясним, чи пов'язаний цей інцидент з напруженістю між сирійськими повстанцями і палестинськими угрупуваннями в Ярмуку.

Тим часом, за даними SOHR, у вівторок жертвами конфлікту стали понад 180 людей. Більшість з них загинули в результаті авіаударів. За даними організації, жертвами 19-місячної боротьби між бойовиками опозиції і урядовими силами стали понад 32 тисячі осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram