ГоловнаСвіт

Іран нарощує підземні потужності зі збагачення урану

Захід стурбований завершенням встановлення центрифуг для збагачення урану.

Іран нарощує підземні потужності зі збагачення урану

За даними західних дипломатів, Іран майже закінчив встановлення центрифуг в підземному комплексі зі збагачення урану, таким чином збільшивши свій потенціал зі створення придатного для використання у виготовленні зброї масового ураження урану.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Іран визнав існування укріпленого підземного збагачувального заводу в Фордо, побудованого всередині гори, щоб захистити його від ударів з повітря, 2009 року, після того, як його було виявлено західними розвідслужбами. Фордо непокоїть США та їх союзників через те, що на цьому ядерному об'єкті офіційно ведуться роботи зі збагачення урану до 20%. А збагачений до 20% уран - це останній крок перед створенням урану, придатного для використання у виготовленні ядерної зброї.

Проте Тегеран стверджує, що збагачений уран необхідний країні для виробництва енергії медичних ізотопів.

За словами західних дипломатів, вони отримали інформацію про те, що Іран встановив останні 640 із запланованих 2800 центрифуг, але наразі не запустив їх в експлуатацію.

"Наскільки я розумію, вони вже встановили всі центрифуги", - заявив один з дипломатів на умовах анонімності.

Інший дипломат також підтвердив, що центрифуги були встановлені, але трубопроводи та інші приготування, необхідні для їх подальшої експлуатації, ще не готові.

Збільшення випуску продукції в Фордо може не тільки ускладнити дипломатичні зусилля з врегулювання суперечки, але й стати причиною військового удару з боку США та Ізраїлю.

Однак ані Іран, ані Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке в середині листопада опублікує черговий квартальний звіт з іранської ядерної проблеми, не відреагували на заяви західних дипломатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram