ГоловнаСвіт

Китай закликав обидві сторони сирійського конфлікту оголосити перемир'я

Пекін наполягає на формуванні перехідного уряду в Сирії.

Китай закликав обидві сторони сирійського конфлікту оголосити перемир'я
Фото: opinion-maker.org

Китай у четвер, 25 жовтня, закликав сторони сирійського конфлікту ухвалити пропозицію спецпосланця ООН і ЛАД щодо Сирії Лахдара Браха про перемир'я на час ісламського свята Ід аль-Адха (День жертвопринесення).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Офіційний представник МЗС КНР Хун Лей сказав, що вітає тимчасове припинення військових дій, яке повинна набути чинності в п'ятницю, 26 жовтня.

"Ми раді позитивній реакції на пропозицію з боку відповідних сторін в Сирії, - сказав він щоденному прес-брифінгу. - Ми сподіваємося, що всі зацікавлені сторони в Сирії можуть щиро вжити конкретні заходи, щоб підтримати його пропозицію і співпрацювати з посланцем ООН Брахімі, і скористатися можливістю, щоб сумлінно виконати обіцянку припинити вогонь і зупинити насильство".

За словами Лея, Китай також сподівається, що це шанс, який дозволить "реалізувати довгострокове та ефективне припинення вогню, щоб створити умови для полегшення труднощів сирійського народу і почати політичний діалог і політичний перехідний процес якнайшвидше".

Нагадаємо, Китай і Росія тричі ветували резолюцію ООН, що засуджує уряд президента Сирії Башара Асада за насильство. Однак Китай стверджує, що не підтримує жодну зі сторін конфлікту, і закликає сирійський уряд провести переговори з опозицією і вжити заходів, необхідних для здійснення політичних змін. Пекін також наполягає на формуванні перехідного уряду.

За даними правозахисників, жертвами 19-місячного сирійського конфлікту стали понад 32 тисячі осіб, і щодня їх кількість зростає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram