ГоловнаСвіт

У США випадково розкрили місце розташування бази ЦРУ в Бенгазі

Конгресмени-республіканці наполягли на відкритому розгляді подій 11 вересня в Бенгазі.

У США випадково розкрили місце розташування бази ЦРУ в Бенгазі
Карта с обозначением базы ЦРУ в Бенгази

Американські конгресмени через необачність випадково розкрили місце розташування бази ЦРУ в Бенгазі. Під час публічних слухань, присвячених з'ясуванню причин і обставин загибелі чотирьох дипломатів у цьому місті, представник Держдепартаменту продемонстрував присутнім аерофотознімок, на якому було позначено не лише консульство, але і його "додаткові приміщення" неподалік.

Як з'ясувалося під час дебатів, ці "додаткові приміщення" підпорядковувалися не співробітникам Державного департаменту, а представникам "іншої урядової структури" (ДПС). За сформованою традицією цим евфемізмом у Вашингтоні називають Центральне розвідувальне управління.

Один з учасників слухань зажадав негайно прибрати зображення, хоча представник Держдепартаменту заявив, що знімок не містить секретних відомостей. До суперечки долучився головуючий, який все-таки наполіг на тому, щоб зображення прибрали. Проте до того часу всі бажаючі вже з'ясували, де саме розміщено офіс "ДПС" в Бенгазі.

Крім того, під час публічних слухань конгресмени мимоволі розкрили ще кілька секретів. З'ясувалося, що в Бенгазі працювали сім співробітників "ДПС", які були озброєні, але "не обов'язково" підкорялися наказам керівництва охорони дипломатичного представництва і не належали ФБР.

Конгресмени-республіканці наполягли на відкритому розгляді подій 11 вересня в Бенгазі, щоб показати, наскільки погано нинішня адміністрація дбає про персонал посольств, і викрити Державний департамент у недбалому ставленні до питань безпеки.

Однак результат виявився багато в чому протлежним: саме завдяки республіканцям терористи усього світу тепер знають, де знаходиться база ЦРУ в Бенгазі, скільки людей там працює і як їх охороняють. Крім того, завдяки розслідуванню стало відомо, що консульство могло постраждати не через недбалість Держдепартаменту, а саме через бездіяльність ЦРУ.

Коли стало зрозуміло, що все заходить надто далеко, публічні слухання завершили, запропонувавши продовжити засідання в закритому режимі.

Нагадаємо, 11 вересня група ісламістів напала на консульство США в Бенгазі. Під час погрому було вбито американського посла у Лівії Крістофера Стівенса і ще три людини. Республіканці вважають, що провина за подію повинна бути покладена на адміністрацію Барака Обами. Для того, щоб відстояти цю точку зору, вони і скликали слухання в Конгресі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram