ГоловнаСвіт

Лукашенко подарує еміру Катару ліс під Мінськом

На території Білорусі може з'явитися "катарське Межигір'я"

Лукашенко подарує еміру Катару ліс під Мінськом

Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив передати Катару ділянки землі в Логойському та Смолевічеському районах Мінської області. Як очікують, там побудують резиденцію та мисливські вольєри.

Про це пише "Білоруський партизан".

Видання посилається на розпорядження першого заступника голови Мінського облвиконкому Олександра Замжицького (цей документ позначено грифом "для службового користування"). Той, своєю чергою, посилається на указ президента Білорусі Олександра Лукашенка, згідно з яким ділянки мають передати Катару до кінця цього року в оренду терміном на 99 років без стягнення плати.

Точні межі переданих земель у документі не вказано. У ньому зазначено лише, що мінському облвиконкому доручено перевести ці ділянки з категорії земель сільгосппризначення і лісового фонду в категорію "земель промисловості, енергетики, транспорту, зв'язку й іншого призначення". Офіційних коментарів щодо цього наразі немає.

Повідомлення про намір білоруської влади передати Катару ділянки під Мінськом з'явилися ще в жовтні 2011 року. Тоді "Білоруський партизан" опублікував протокол доручень Лукашенка за підсумками минулих у Катарі переговорів (цей документ було датовано 28 вересня 2011 року і також позначено грифом "для службового користування"). У ньому, крім згадки про кілька великих інвестпроектів, ішлося про роботу "за визначенням катарською стороною земельних ділянок на території Республіки Білорусь для подальшого будівництва на них резиденцій і організації мисливських угідь для членів правлячої сім'ї Катару". У прес-службі президента тоді не підтвердили, але й не спростували достовірність цього документа.

Зазначимо, раніше в ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про те, що Лукашенко пропонує представникам різних держав ділянки на території Білорусі, проте до конкретних доручень справа, як правило, не доходила. Наприклад, за даними газети "Завтра твоєї країни", 2007 року під час переговорів з ізраїльським мільярдером Львом Леваєвим глава Білорусі запропонував йому ділянку для будівництва садиби. Торік Лукашенко нібито задумався про передачу земель на території Білорусі російському бізнесменові Сулейману Керімову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram