ГоловнаСвіт

У ПАР дві шахти повернулися до роботи після протестів

Ситуація зі страйками гірників як і раніше залишається напруженою.

У ПАР дві шахти повернулися до роботи після протестів
Фото: EPA/UPG

У ПАР дві шахти знову приступили до роботи в понеділок, після зупинення операцій минулого тижня в якості запобіжного заходу проти трудових заворушень, що охопили "платиновий пояс" в 100 км на північний захід від Йоганнесбурга.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, 14 вересня, шахтарі, що вимагають підвищення заробітної плати з $500 до $1500 в місяць, відхилили пропозицію виробника платини №3 у світі компанії Lonmin, оскільки вона не відповідала їхнім вимогам.

Проте ситуація залишається напруженою. У вихідні поліція спробувала роззброїти шахтарів, щоб припинити страйки на платинових шахтах. На допомогу поліції також була покликана армія. Під час рейду на гуртожитки компанії Lonmin поліція вилучила у страйкарів списи, мачете і іншу зброя. Крім того, пізніше поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі для розгону групи протестувальників.

Однак у понеділок знову були відкриті дві шахти неподалік від Рюстенбурга - платинова копальня Kroondal, що належить компанії Aquarius Platinum, і шахта з видобутку хрому компанії Xstrata.

Найбільший виробник платини в світі Anglo American Platinum (Amplats) заявив, що робота на його шахтах біля Рюстенбурга відновиться у вівторок, хоча представник однієї з груп страйкувальників сказав, що ця заява є жартом, тому що керівництво Amplats "свистить у темряві".

"Для нас реальність така, що триває загальний страйк, - заявив один з лідерів страйкуючих шахтарів Маметлве Себей. - Ми збираємося демонструвати непокору. Нас не залякати".

Прес-секретар компанії Xstrata Крістофер Тсатсавані заявив, що ситуація в Рюстенбурзі залишається напруженою.

"Коли наші співробітники приходили на роботу, їх залякували, як і у всьому Рюстенбурзі", - сказав він, додавши, що тільки 10% гірників працювали на храмових шахтах компанії у вихідні, побоюючись залякування з боку страйкувальників.

Шахти Xstrata, а також платинові копальні в регіоні постраждали від "диких" страйків після того, як 16 серпня поліція застрелила 34 гірники на платиновій шахті Марикана. Загалом у заворушеннях загинули 45 людей.

Переговори між шахтарями та керівництвом Lonmin відновляться в понеділок в 0800 GMT.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram