ГоловнаСвіт

ЄС підозрює "Газпром" у порушенні правил конкуренції

Справа знаходитиметься серед пріоритетних.

ЄС підозрює "Газпром" у порушенні правил конкуренції
Фото: EPA/UPG

Єврокомісія почала розслідування щодо ВАТ "Газпром". Компанію підозрюють в порушенні антимонопольного законодавства в центральній і східній Європі.

У повідомленні Єврокомісії зазначається, що розслідуються три випадки порушення правил конкуренції.

Як наголошується в документі, "Газпром" міг ускладнювати вільні поставки газу в країни-члени ЄС, перешкоджати диверсифікації поставок газу і встановлювати несправедливі ціни для своїх конкурентів.

"Єврокомісія розслідує три випадки порушень конкуренції в Центральній і Східній Європі. По-перше, Газпром, ймовірно, розділив ринки газу, ускладнивши вільні поставки в країни-члени ЄС. По-друге, компанія, можливо, перешкоджала диверсифікації поставок газу. Нарешті, Газпром міг встановити несправедливі ціни для своїх клієнтів, пов'язавши їх з цінами на нафту", - йдеться в повідомленні ЄК.

Як підкреслюється в релізі ЄК, справа перебуватиме серед пріоритетних, проте початок процедур в рамках розслідування не передбачає винесення будь-яких рішень заздалегідь не на користь "Газпрому".

Європейська влада підозрює російського газового гіганта в порушенні 102-ї статті Договору про функціонування Європейського союзу, яка визначає дії, які розцінюються як використання домінуючих позицій на ринку для впливу на торгівлю між країнами ЄС.

Комісія повідомила компанію і відповідні органи в окремих країнах ЄС про початок розслідування. Якогось остаточного терміну для завершення супутніх процедур не встановлено. "Тривалість розслідування залежить від низки факторів, враховуючи складність справи і (...) необхідність виконання прав компанії на захист", - йдеться в документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram