ГоловнаСвіт

Влада Туреччини просить ООН створити табори для біженців у Сирії

Великобританія вважає, що створення "безпечної зони" вимагає військової інтервенції.

Влада Туреччини просить ООН створити табори для біженців у Сирії
Фото: alternativenews.org

Влада Туреччини звернулася до ООН із закликом якомога швидше створити табори для біженців на території Сирії.

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що його країна вже не може впоратися з потоком сирійських біженців. Щодня, за словами Давутоглу, сирійсько-турецький кордон перетинають до 4 тис. біженців, ще понад 10 тис. осіб скупчилися на сирійській території в прикордонних районах.

Гуманітарну кризу в Сирії знову обговорювали на зустрічі голів зовнішньополітичних відомств країн-членів Ради Безпеки ООН. Британський міністр закордонних справ Вільям Хейґ вважає, що реалізація ідеї Туреччини про створення таборів для біженців на території Сирії "пов'язана зі значними труднощами".

"Необхідно роз'яснити: створення будь-якої "безпечної зони" вимагає військової інтервенції, і таке рішення слід ретельно зважити", - наголосив Хейґ. "Однак жодного з варіантів не можна відкинути в майбутньому", - додав він.

Голова французького МЗС Лоран Фабіус вважає, що для захисту біженців на території Сирії потрібні "значні військові ресурси". Фабіус не виключає: якщо гуманітарна ситуація в Сирії погіршуватиметься, то світовій спільноті доведеться шукати "інші рішення" для допомоги біженцям.

Водночас Росія і Китай активно протистоять зовнішньому військовому втручанню в сирійський конфлікт. Малоймовірно, щоб російські та китайські дипломати підтримали ідею розміщення міжнародних військових сил для захисту біженців на території Сирії.

Відсутність єдності між членами Ради Безпеки підкреслює і той факт, що на зустріч, присвячену гуманітарній кризі в Сирії, з 15 країн-членів своїх представників надіслали лише Британія, Франція, Колумбія, Марокко і Того. На спільній прес-конференції Вільям Хейґ і Лоран Фабіус оголосили про виділення додаткових коштів для фінансування гуманітарної допомоги ООН сирійським біженцям.

Франція погодилася надати на ці цілі ще 6,2 млн доларів, Британія - додаткові 4,75 млн доларів. Відповідно до цифр турецького міністерства закордонних справ, зараз у прикордонних районах Туреччини в таборах розміщено близько 80 тис. сирійців.

Усього ж, за даними британського Форін-офісу, 1,5 млн сирійців змушені були покинути свої будинки через бойові дії між урядовими військами і повстанцями. Більш ніж 200 тис. сирійців утекли в сусідні країни, головно в Туреччину.

За словами Вільяма Хейґа, зараз екстреної гуманітарної допомоги потребують приблизно 2,5 млн сирійців. Тим часом бої між повстанцями й урядовими військами тривають: у четвер збройна опозиція стверджувала, що їй удалося збити винищувач сирійських ВПС у провінції Ідліб, на північному заході країни.

За словами правозахисників, у відповідь сили режиму Асада обстріляли населені пункти провінції. Унаслідок застосування артилерії, за непідтвердженими даними, загинули 20 людей, зокрема 8 дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram