ГоловнаСвіт

Туреччина пропонує створити "безпечну зону" ООН у Сирії

У країні обмаль місця для розміщення сирійських біженців.

Туреччина пропонує створити "безпечну зону" ООН у Сирії
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що ООН, можливо, доведеться створити "безпечну зону" в Сирії, щоб розмістити біженців, які втікають від насильства.

Про це повідомляє Reuters.

Зараз у Туреччині вже близько 70 тисяч сирійських біженців. В інтерв'ю газеті Hurriyet Давутоглу сказав, що незабаром країна не зможе впоратися зі зрослим потоком біженців.

"Якщо число біженців у Туреччині перевищить 100 тисяч, у нас закінчиться місце для їх розміщення. Ми повинні могти розмістити їх у Сирії. Організація Об'єднаних Націй може будувати табори в безпечній зоні в межах кордонів Сирії", - заявив міністр.

Сирійські повстанці розширили територію, яку вони займали поблизу турецького кордону протягом останніх кількох тижнів, і опозиційні групи заявили, що потребують захисту від сирійської авіації та військових патрулів.

Нагадаємо, 11 серпня державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що Вашингтон і Туреччина розглядають усі заходи з надання допомоги сирійським повстанцям, які борються за повалення президента Башара Асада, зокрема питання про безпольотні зони. Утім, ні один із членів Ради Безпеки ООН офіційно не пропонував здійснити такий крок, і цей варіант практично не отримав підтримки.

Торік безпольотна зона, заснована НАТО, допомогла лівійським повстанцям скинути Муаммара Каддафі. Але Сполучені Штати і їхні європейські союзники не бажають вдаватися до військового втручання в Сирії, а Росія і Китай рішуче виступають проти такого втручання.

18 серпня Туреччина почала роздавати їжу й іншу гуманітарну допомогу сирійцям на кордоні двох країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram