ГоловнаСвіт

У Лондоні взяли в облогу посольство Еквадору

Британська влада вимагає видати засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

У Лондоні взяли в облогу посольство Еквадору

Британська влада пригрозила штурмувати посольство Еквадору в Лондоні, якщо їй не видадуть засновника сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Про це заявив голова МЗС Еквадору Рікардо Патіньо.

За словами Патіньо, перед посольством Еквадору в Лондоні чергують британські поліцейські, готові заарештувати Ассанжа. На думку міністра, позиція уряду Великобританії у справі Ассанжа є "неприйнятною". "Ми не британська колонія", - додав він.

Також Рікардо Патіньо заявив, що Еквадор оголосить остаточне рішення про надання політичного притулку Ассанжеві 16 серпня.

Австралійський програміст Джуліан Ассанж 2006 року створив сайт WikiLeaks, на якому публікують різну секретну інформацію, що викриває корупцію та зловживання в державних організаціях. Провайдером для сайту Ассанж, який мешкав на той час у Швеції, обрав місцеву компанію. 2010 року, коли засновник сайту перебував у Великобританії, Швеція звинуватила його у зґвалтуванні і зажадала екстрадиції.

19 червня 2012 року, після того як лондонський суд відхилив апеляцію на рішення суду про екстрадицію австралійця до Швеції, Ассанж попросив притулку в Еквадорі. Відтоді він перебуває в посольстві Еквадору в Лондоні. Якщо Еквадор відмовиться надати йому притулок, Ассанжа очікує депортація у Швецію, звідки, як побоюється засновник WikiLeaks, його можуть відправити у США, де йому пред'явлено звинувачення у шпигунстві та розголошенні секретної інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram