ГоловнаСвіт

Китайський уряд домовився з КНДР про економічні зони

Інвестиції китайців у проект мають становити близько двох мільярдів доларів.

Китайський уряд домовився з КНДР про економічні зони
Фото: tokyo-hatsu.livejournal.com

Уряд Китаю підписав з КНДР договір про участь у вільних економічних зонах.

Китай і Північна Корея мають намір спільно розвивати дві вільні економічні зони. Перша розташована на островах в гирлі річки Ялуцзян, по якій прокладено кордон між двома країнами. У цій ВЕЗ планується розміщувати компанії, пов'язані з інформаційними технологіями та туризмом.

Друга знаходиться в місті Расоні на кордоні Росії, Північної Кореї і КНР. Там планується розвивати переробку сировини, виробництво обладнання, високі технології та високоефективне землеробство. Крім того, в Расоні планується створити "логістичний центр", розмістивши в економічній зоні транспортні компанії.

ВЕЗ в Расоні була створена 2011 року. Зараз КНДР і російська компанія РЗ відновлюють залізницю з Расона до станції Хасан у Приморському краї РФ. Кілька причальних терміналів в Расоні орендують китайські компанії, влада КНДР вже позбавила їх обмежень на ведення бізнесу.

2010 року влада КНДР підписала меморандум про взаєморозуміння з китайською державною компанією Shangdi Guanqun Investment. У китайській компанії обіцяли побудувати на території ВЕЗ у Расоні завод з переробки вугілля, залізну дорогу, автомагістралі і порт. Інвестиції китайців у проект мають становити близько двох мільярдів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram